În loc de erată...

Distribuie pe:

Motto: „Cu anevoie iaste a nu grăi adevărul..." Petru Maior

Cazul Paulescu, cel care a descoperit insulina atât de necesară celor cu glicemie, astăzi nu mai e o mare problemă. Omul de știință român pierde Premiul Nobel pentru această descoperire, pentru că prin anumite tertipuri îi este atribuită unor cercetători americani. Exemplele ar putea continua, atât în știința europeană, mondială și națională.

În cazul de față este vorba de o cercetare ce pare superficială, sau informațiile au fost luate, cel în cauză, dintr-o sursă neautorizată.

Este vorba de regretatul istoric și amic, prof. doct. Traian Bosoancă, care în lucrarea lui „Românii și Marea Unire" arată în mod greșit că învățătorul Ioan Coman din Căpușu de Câmpie este și preot greco-catolic la Iclănzel. Învățătorul Ioan Coman din Căpușu de Câmpie a fost delegat cu „credențional" participând la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la

1 Decembrie 1918. Deci este vorba de două persoane, tată și fiu, care poartă același nume.

Descoperirea acestei deosebiri și erori istorice a fost sesizată de însăși nepoata preotului greco-catolic din Iclănzel, Coman Lucia, care locuiește în prezent în Târgu-Mureș, după ce a petrecut zece ani în S.U.A.. Neadaptându-se stilului de viață american se întoarce la „izvoare", în România. Acolo i-au rămas fetele și nepoatele care, din când în când, vin în România.

Ultimele întâlniri cu distinsa doamnă Coman au fost la Mădărășeni (Iclănzel), jud. Mureș, unde Înalt Preasfințitul Arhiepiscop al Alba Iuliei a oficiat, împreună cu un mare sobor de preoți, sfințirea bisericii de lemn din Mădărășeni. Biserica de lemn este declarată monument istoric și a fost reparată de către enoriașii localității Mădărășeni, fiind sprijiniți de Primăria și Consiliul Local al comunei Iclănzel, în octombrie 2015. Ultima întâlnire cu doamna Coman a avut loc cu ocazia „Zilelor Comunei Iclănzel", 20 - 21 August 2016. Acolo ne-am întâlnit și cu alți invitați și cu nepoatele doamnei din S.U.A. Ne-am despărțit promițându-ne unii altora să ne întâlnim cât mai curând posibil având în vedere că voi scrie o broșură închinată neamului „comăneștilor".

Menționam că organizatorul „Zilelor Comunei Iclănzel" a fost tânărul primar, fiu de preot din Iclănzel, Ciprian Sand.

Eu, ca și marele tribun al revoluției de la 1848-1849 Alexandru Papiu Ilarian, am făcut totul cum spunea el: „Adevărul fiindu-mi legea supremă și luceafărul întru toate, l-am scris fără sfială și l-am spus amicului și inamicului într-o formă fără părtinire".

Lasă un comentariu