DEMOCRAȚIA!!!

Distribuie pe:

Deși au trecut 26 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, tot nu se înțelege ce-i democrația. Nu-l credeam pe politicianul Silviu Brucan, când a afirmat că „Suntem un stupid people (un popor prost), mulți șl proști și că ne mai trebuie 20 de ani să înțelegem ce-i democrația".

Dar se constată faptul că nu știm ce-i democrația. Acest fenomen se manifestă în toată societatea, chiar șl la sfânta biserică.

Oameni buni, democrația, în primul rând, este să respectăm legile țării, legile și regulile prevăzute în cărțile sfinte, morala creștină, cei 7 ani de acasă.

Trebuie să fim șl toleranți, dar nu să cădem pe panta prostiei.

Românul este tolerant, dă dovadă de multă bunătate, milostenie, omenie, dar nu putem să fim superficiali. Trebuie să fim intransigenți cu noi înșine și cu aproapele nostru. De exemplu: după terminarea liturghiei, când preotul trece la miruirea enoriașilor, pur și simplu ne comportăm sub orice critică. După câte am învățat în copilărie, în biserică intră bărbatul primul. Aceeași regulă este prevăzută și la miruire.

Aici, în oraș, acest fenomen s-a degradat; doar în mediul rural se respectă.

În mediul urban enoriașii se duc la miruit precum oile. Atenție! Genul feminin! Ar trebui ca personalul bisericesc (preoții) să atragă atenția enoriașilor, deci să se respecte niște reguli stabilite în codul manierelor și-n cărțile sfinte.

Fiind în stațiunea Covasna, pentru tratament, în perioada sărbătorilor de iarnă (Crăciun și Anul Nou), am avut ocazia să trăiesc momente plăcute la biserica ortodoxă din stațiune. Acolo, din capul locului, preotul le-a explicat șl pretins enoriașilor toate regulile care trebuie respectate. Democrația mai înseamnă și să-l iubești și să-l respecți pe aproapele tău, inclusiv pe dușman.

Oameni buni, înțelegeți că nu putem progresa, fără să avem ordine, să dăm dovadă de educație.

 

Lasă un comentariu