ÎNTÂLNIRE COLEGIALĂ, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, elevii seriei 1955-1959 ai Școlii Medii Mixte, cu profil umanist, din orașul Luduș, s-au reîntâlnit să aniverseze cei cincizeci și șapte de ani de la absolvire și totodată să marcheze faptul că a fost prima generație de liceeni din Luduș care au absolvit ciclul complet de 11 clase (șapte clase de școală elementară, plus patru clase de liceu teoretic).

Au participat doamnele Elena Alexe, Maria Bogdan, Maria Bugnaru, Maria Cătană, Maria Corla, Maria Cipăian, Iuliana Marian, Melania Moldovan, Livia Ocoș, Eugenia Onișor, Eugenia Șanta, Letiția Zolog, domnii Valeriu Diaconiță, Gheorghe Hagău, Vasile Păcurar și Dorel Stoica. Au lipsit: Mariana Bodea, Maria Aitonean, Rodica Hambeț, Ana Oltean, Ana Roșca și Eugenia Vâtcă. După revedere și recunoaștere, după îmbrățișări și fugare amintiri, au rostit o rugăciune și au păstrat un moment de reculegere în memoria colegilor decedați: Olivia Chețan, Cornel Puiac, Maria Răchită, Gelu Samoilă și Neff Ștefan.

După strigarea catalogului, fiecare absolvent și-a prezentat, în cuvinte simple și emoționante, întâmplările din viața personală și familială, relatări plăcute din viața copiilor și a nepoților lor, aluzii la starea lor de sănătate.

În zilele premergătoare revederii și în discuții particulare, au refăcut, din memorie, imaginea Ludușului de la mijlocul secolului trecut. O comună mai răsărită din Câmpia Transilvaniei, importantă prin trecutul ei de vechi centru administrativ, economic și cultural al plasei Luduș și al raionului Luduș. Ceea ce a contat mai mult pentru elevii absolvenți de școală elementară și pentru părinții lor din Luduș și din comunele apropiate a fost faptul că aici exista un liceu, înființat în anul 1953, un liceu cu profesori de elită, cu un internat supravegheat de pedagogi severi și o cantină. În alegerea liceului din Luduș pentru continuarea studiilor a contat și posibilitatea ca părinții să-și viziteze copiii cel puțin o dată pe saptămână, marțea, când veneau la târgul săptămânal de la Luduș și posibilitatea ca fiii și fiicele lor să parcurgă pe jos drumul dus-întors de acasă la liceu. Așa au procedat Eugenia Șanta, care, de multe ori, a străbătut pe jos drumul de la Luduș, prin Ranta Bogății și Dateș până în satul natal, Lechința de Mureș, și Melania Moldovan, care a străbătut per pedes drumul din satul Gâbud, prin Cârnituri, Foghioș și Gheja, până în central Ludușului, unde era situat liceul.

Cu drag și-au adus aminte de profesorul Constantin Pleșca, directorul Școlii Medii Mixte, de profesorul Nicolae Ștefan, directorul adjunct, de dirigintele lor, prof. Mircea Chinezu, de profesorii Cornelia Sticlaru, Vasile Șandor, Olivia Sturza, Gheorghe Sturza, Elena Micu, Augustin Micu, Silvia Mureșan, Avram și Bluma Roitman, Ioan Hireanu, Virginia Voinescu și Cornelia Farcău.

Înainte de despărțire au hotărât ca, în viitor, să se întâlnească anual, în prima sâmbătă după începerea cursurilor școlare, cu o condiție esențială: să fie sănătoși.

Lasă un comentariu