Proiect de anvergură națională, finalizat la AZOMUREȘ!

Distribuie pe:

Parte a planului general de investiții derulat în perioada 2012-2015, proiectul privind realizarea stației de tratare a apelor industriale provenite de pe platforma de producție a Azomureș S.A., o investiție în valoare de peste 10 milioane de euro, a fost finalizat cu succes, în timp record, funcționând la parametrii optimi de operare și în concordanță cu normele europene de protecție a mediului înconjurător.

Antreprenorul general al proiectului a fost compania olandeză CEO Nijhuis Industries, fondată cu 112 ani în urmă, deținătoare a unei vaste experiențe în proiecte de acest gen. Deviza companiei: „Soluții solide într-o lume fluidă"!

Inaugurarea oficială a Stației de tratare ape uzate Azomureș a avut loc marți, 20 septembrie, în cadrul unei reuniuni a partenerilor în proiect - Azomureș, Nijhuis Industries și Aquaserv - desfășurată în sala de conferințe a hotelului Privo din Târgu-Mureș, urmată de o vizită la obiectivul vizat.

Despre importanța proiectului, etapele de implementare și caracteristicile operaționale ale acestuia, în contextul pieței locale privind tratarea apelor uzate, au vorbit: Menno Holtermann, director general Nijhuis Industries - Olanda, Mihai Aniței, director general Azomureș S.A. Târgu-Mureș, Rick Knoops, manager proiect Stație de Tratare Ape Industriale, reprezentant al Nijhuis Industries, Aurel Botezan, director tehnic Azomureș, Mirela Popa, manager proiect, reprezentant Aquaserv Târgu-Mureș.

Pentru realizarea în condiții optime a obiectivului - proiect de referință națională, fiind vorba de a doua stație care aplică procedeul de biodegradabilitate a melaminei - vorbitorii au avut cuvinte de apreciere și mulțumire pentru toți participanții și colaboratorii care au contribuit la succesul acestuia: conducerea Aquaserv, companiile Tipbet, CONA, Actemium, Conterm, Emon Electric, Electrica, Apele Române, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, Primăria Cristești, Consiliul Județean Mureș, Heineken Mureș.

Potrivit informațiilor furnizate în cadrul evenimentului inaugural, studiile de fezabilitate și cele de proiectare au demarat în 2013, iar construcția stației de tratare ape industriale a început în primăvara anului 2015, proiectul fiind încheiat în luna noiembrie a aceluiași an, conform planului de lucrări. Anul acesta a fost finalizată și procedura de transfer de operare către Aquaserv Târgu-Mureș, pentru ca în acest moment stația să funcționeze la parametrii programați. „Până acum o jumătate de an, deversam în râul Mureș. Acum, ieșirile sunt controlate automat, se poate spune că apa care iese de la Azo e mai bună decât cea care intră", aprecia, în intervenția sa, directorul Mihai Aniței.

În colaborare cu Aquaserv, noua stație de tratare ape industriale a fost gândită încât să poată procesa și alte ape industriale, provenite de la agenți economici din zona Cristești. De altfel, reprezentanta companiei Aquaserv, dna Mirela Popa, a descris proiectul drept unul „provocator, complex și interesant, dovedind, încă o dată, competențele noastre în realizarea unor investiții de anvergură în domeniul epurării apelor industriale. Azomureș a avut curajul să investească într-un proiect unic, a cărui realizare nu ar fi fost posibilă în lipsa unei cooperări bazate pe implicare, seriozitate și profesionalism."

Stația de tratare ape uzate de la Azo este proiectată să proceseze 939 mc/h de ape industriale și este compusă dintr-o stație de pompare, două bazine de tratare biologică, două decantoare, un laborator de analize, un tablou de comandă și spații administrative.

„Suntem mândri că am fost parteneri în proiect și că am îndeplinit toate țelurile pe care ni le-am propus, inclusiv optimizarea continuă și costuri mici de operare", a afirmat, la rândul său, Menno Holterman, adăugând că parteneriatul cu firma pe care o reprezintă va fi unul de lungă durată (25 - 30 de ani), în materie de service, mentenanță, monitorizare.

Remember. Cu o istorie de peste o jumătate de secol, Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, furnizând fermierilor produse de cea mai bună calitate din gama îngrășămintelor cu azot - solide și lichide de tip NP și NPK. Construcția instalațiilor de pe platforma de la Târgu-Mureș a început în anul 1962 și s-a desfășurat în mai multe etape, ocupând, în prezent, o suprafață de aproximativ 100 de hectare.

În primăvara anului 2012, compania a intrat în proprietatea grupului AMEROPA, firmă cu capital privat elvețian, unul dintre cei mai importanți comercianți de cereale și îngrășăminte la nivel mondial. (Sediul central se află la Binningen, Elveția, iar birouri regionale există pe cinci continente.)

Tot în 2012, noul acționar a demarat un plan de investiții pentru retehnologizarea instalațiilor, în vederea creșterii capacităților de producție și reducerea impactului asupra mediului înconjurător.

Valoarea investițiilor a depășit suma de 200 de milioane de euro.

 

Lasă un comentariu