Contribuția la pensii va putea fi plătită retroactiv!

Distribuie pe:

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii a fost modificată, în sensul că persoanele care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să își plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care nu au fost asigurate în niciun sistem autohton.

Plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, în limita celor cinci ani.

Reamintim că vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creșteri eșalonate până în ianuarie 2030).

Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care nu au fost asigurate vor avea la dispoziție șase luni de la data la care modificările vor intra în vigoare pentru a-și face intenția cunoscută.

În acest interval, cei interesați vor putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii de la domiciliu. Există și posibilitatea încheierii contractului prin mandatar (desemnat prin procură specială).

La calculul contribuției, se va avea în vedere cota pentru condiții normale de muncă, aceasta urmând să fie aplicată la valoarea minimă egală cu salariul minim brut din perioadele anterioare vizate.

Pentru a intra în vigoare, modificările adoptate de Parlament trebuie să fie promulgare de președintelui țării și publicate în Monitorul Oficial. Vom reveni. 

Lasă un comentariu