Persoanele fizice autorizate nu vor putea avea mai mult de trei angajați!

Distribuie pe:

Marți, 20 septembrie 2016, Camera Deputaților (for decizional) a adoptat un proiect de lege privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și întreprinderile familiale (IF).

Documentul conține mai multe clarificări și modificări, astfel încât cei menționați vor avea limitări în ceea ce privește numărul de clase de activitate pentru care pot obține autorizare, deși până acum legislația nu impunea așa ceva. În cazul PFA, restricția va fi de maximum cinci clase de activități, iar în cazul întreprinderilor individuale va exista o limitare de zece clase de activități. În plus, atât în cazul PFA, cât și în cazul II vor exista limitări la angajare.

„PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii. II vor putea încadra în muncă cel mult opt salariați (terțe persoane)", se precizează în actul normativ.

Dacă în termen de doi ani persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale nu se vor conforma noilor reglementări și nu își vor actualiza autorizațiile riscă să fie radiate din Registrul Comerțului. Modificarea mențiunilor referitoare la obiectul secundar de activitate și emiterea noilor certificate de înregistrare se vor face gratuit.

Studenții care vor înființa PFA sau II nu vor fi nevoiți să plătească taxele pentru înregistrarea și autorizarea acestor entități și nu vor plăti nici pentru asistența reprezentanților Registrului Comerțului.

Totuși, studenții care vor obține calitatea de titular PFA sau II vor trebui să urmeze cursurile unei instituții acreditate de învățământ superior, să fie cel puțin în al doilea an de studiu, să fi promovat, la data solicitării, toate cerințele programei de învățământ și să aibă o vârstă sub 30 de ani.

Pentru a se aplica, noua lege trebuie să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial.

Lasă un comentariu