PROIECTUL MILITAR - ONOR EROILOR MUREȘENI - A DEBUTAT LA CHEȚANI

Distribuie pe:

În spiritul valoroaselor tradiții educativ-formative ale Armatei României, Garnizoana Târgu-Mureș a inițiat, în acest an, 2016, proiectul „Onor eroilor mureșeni", proiect înscris în Programul național de aniversare a Centenarului Primului Război Mondial, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 821/2915.

Proiectul, coordonat de domnul maior Sergiu-Petru Colceriu, comandantul Comenduirii Garnizoanei Târgu-Mureș, este o continuare a acțiunilor din anii 2014 și 2015, organizate în șaptezeci și două de localități mureșene, pentru cinstirea sutelor de veterani de război în viață și pentru pomenirea miilor de eroi și martiri originari din actualul județ Mureș, acțiuni conforme cu Programul Național „Anul Veteranilor de Război".

În programul proiectului „Onor eroilor mureșeni" sunt prevăzute acțiuni aniversare și de pomenire a eroilor din Primul Război Mondial, în 11 localități mureșene, în perioada 15 septembrie - 13 octombrie 2016. În pregătirea și desfășurarea lor, Garnizoana Târgu- Mureș beneficiază de sprijinul Instituției Prefectului Județului Mureș, Consiliului Județean Mureș, al primăriilor și consiliilor locale, de colaborarea filialelor Mureș ale Asociației Naționale a Veteranilor de Război din România - A.N.V.R., Asociației Naționale Cultul Eroilor - A.N.C.E., Inspectoratelor de Poliție și Jandarmi, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea" al Județului Mureș.

Proiectul a debutat joi, 15 septembrie 2016, la Monumentul Eroilor din Chețani, printr-un ceremonial militar și religios la care au participat primarul Emil Mocan, viceprimarul Gheorghe Pantea, Aron Dan, consilier al primarului, consilieri locali, urmașii eroilor din localitate, preoți și enoriași ortodocși, toți elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Chețani, domnii general maior Gheorghe Popa, președintele A.N.V.R., filiala Mureș, colonel (r) Ioan Judea, președintele A.N.C.E., filiala Mureș, conferențiar universitar dr. Adrian Șimon, vicepreședinte al A.N.C.E., filiala Mureș, maior Florin Barbu, plutonier major Cristian Miheșan, sergent Florin Anițoae, caporali din garda de onoare Paul Trifan, Mihăiță Tonalt, Marius Mireștean, Răzvan Vlaic, reprezentanții subfilialei Luduș a A.N.V.R. colonel (r) Sever Popovici și colonel (r) Ioan Rusu.

Ceremonialul militar și religios a început după semnalul ATENȚIUNE!, dat la trompetă de sergentul Florin Anițoae. Au urmat alocuțiuni rostite de oficialități. Domnul maior Sergiu-Petru Colceriu, binecunoscut datorită acțiunilor pe care le-a organizat aici în anii 2014 - 2015, a mulțumit localnicilor pentru prezență și sprijin, i-a prezentat pe toți militarii și veteranii care l-au însoțit, a explicat cât de importantă este educația patriotică a tinerilor și copiilor în cultul eroilor și martirilor României, a detaliat conținutul noului proiect. Conf. univ. dr. Adrian Șimon a vorbit despre datoria sacră a familiei, școlii și bisericii de a-i aminti de a-i crește pe copii în spiritul tradițional al dragostei față de România și neamul românesc, al prețuirii libertății noastre, pe care o datorăm jertfei eroilor. Generalul maior Gheorghe Popa le-a oferit copiilor daruri cu valoare de simbol: îmbrățișarea domniei sale și posibilitatea să se fotografieze împreună pe treptele Monumentului pentru albumul cu amintiri. Mulțumindu-le tuturor pentru prezență, primarul Emil Mocan i-a invitat pe militari să mai vină la Chețani, prezența lor între elevi având o inestimabilă valoare educativă. Tânăra profesoară de istorie, doamna Denisa Mărginean, a evocat jertfa mântuitoare a eroilor ca pe o valoare națională, pe care s-o avem în inimă ca imbold al iubirii de patrie și neam.

Preotul paroh ortodox din Chețani Vasile Macarie și preotul militar al garnizoanei Târgu-Mureș Ioan Șandor, ajutați de cântărețul bisericesc Remus Mărginean, venit tocmai de la Valea Largă și fătul Ioan Cucerzan au oficiat slujba religioasă de pomenire a eroilor din Primul Război Mondial: Puiac Alexandru, Chică Ioan, Dan Vasile, Mihășan Iacob, Sălcudean Gligor, Șerban Vasile, Puiac Pamfil, Dan George, Mărginean Iacob, Macarie Ioan, Sălcudean Vasile, Muntean Găiucă.

Elevii școlii gimnaziale, îndrumați de profesorii Maria Marțincu, Viorica Mocan și Ioan Șopterean, ajutați de profesorii Maria Pantea, directoarea școlii, Vasile Tripon, Anamaria Sabău și Denisa Mărginean au prezentat un bogat și emoționant program artistic alcătuit din vechi cântece și poezii patriotice.

Ceremonialul s-a încheiat cu depuneri de flori din partea elevilor și a unei coroane din partea garnizoanei Târgu-Mureș și a Primăriei Chețani, cu păstrarea unui moment de reculegere, cu prelungul semnal STINGEREA!, dat de același trompetist, sergent Florin Anițoae, cu retragerea gărzii de onoare, cu felicitările și mulțumirile adresate participanților de domnul maior Sergiu-Petru Colceriu, cu vizita oaspeților la școala din localitate.

 

Lasă un comentariu