În acest an, ÎN JUDEȚUL MUREȘ - 145 DE CAZURI DE RUJEOLĂ LA COPII

Distribuie pe:

Din cauza refuzului (sau indiferenței) părinților de a-și vaccina copiii împotriva rujeolei (vaccinul ROR), în primele opt luni ale acestui an, în România, s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă și trei decese, în 23 de județe, față de numai 7 cazuri anul trecut (și niciun deces) - atenționează Ministerul Sănătății, care, din acest motiv, a declarat epidemie de rujeolă la nivel național.

„Condamnăm în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora s-au tradus în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii cu vârsta de sub un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa-numitul efect al protecției de grup.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați", este apelul imperativ al Ministerului Sănătății către părinți.

Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an, mai ales în zonele afectate.

Din păcate, județul Mureș ocupă, în acest an, locul doi pe țară, cu 145 de cazuri de rujeolă la copii, fiind precedat de granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj (219 cazuri). În județul Arad, s-au înregistrat 113 cazuri, din care două decese la copii cu vârsta sub un an, în județul Timiș - 71 de cazuri, din care un deces la copil cu vârsta sub un an, Suceava - 27 cazuri, Brașov - 33 de cazuri, Hunedoara - 14 cazuri, Caraș-Severin - 13 cazuri și Alba - 3 cazuri. Alte cazuri sporadice au fost confirmate la persoane nevaccinate sau incomplet vaccinate (București - 4 cazuri, Bacău, Constanța și Sibiu - câte 3 cazuri, Dâmbovița, Neamț și Olt - câte două cazuri, Giurgiu, Mehedinți, Bihor și Vaslui - câte un caz).

Ministerul Sănătății mai precizează că, până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 - 15 ani.

 

Lasă un comentariu