EXPOZIȚIA UNEI ANIVERSĂRI - UNITARCOOP 2016

Distribuie pe:

Muzeul de Etnografie din Tg.-Mureș a găzduit, în perioada 16 - 18 septembrie 2016, expoziția organizată de Fundația Unitarcoop cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate închinată asistenței sociale la domiciliu pentru vârstnici și programelor pentru păstrarea tradițiilor. Deși această fundație funcționează pe lângă Biserica Unitariană, programele sale sunt deschise tuturor categoriilor de persoane, indiferent de religie sau clasă socială.

Cercul de lucru manual și activitățile meșteșugărești sunt cele care au asigurat în timp participarea fundației la târgurile care promovează tradițiile, dar și cele care au permis la ceas aniversar organizarea unei expoziții de suflet. Fețe de masă, dantele, șervete brodate, batiste și piese vestimentare bogat colorate au fost etalate alături de statuete, șiraguri de mărgele și bijuterii hand-made, fiecare purtând în spate câte o poveste. D-na Kelemen Vera, una dintre persoanele aflate în spatele acestei expoziții, povestea că una dintre fețele de masă a fost creată de către o persoană care a reușit să depășească prin intermediul lucrului manual o stare depresivă, în timp ce o altă cusătură are la bază povestea unei persoane bolnave de cancer, convingându-ne că terapia prin lucru manual nu este doar o simplă teorie.

Broderiile bogate, albe sau colorate, care împodobesc și aduc o rază de lumină în întreaga expoziție, vorbesc singure despre activitatea pe care o depune d-na Antal Ildiko în cadrul fundației pe acest sector. De altfel, nu numai broderiile au atras privirile participanților la eveniment. Într-o vitrină, de pe un raft, o păpușă confecționată din material textil pare gata să dezvăluie povestea celor 27 de piese de mobilier pentru păpuși, pictate manual nu cu mult timp în urmă, abia anul trecut, și, nu departe de ea, două scaune își expun spătarele bogat ornamentate, sfidând simplitatea formei cu complexitatea oferită de amploarea picturii.

Nu putem invoca însă simplitatea în lucrările expuse în spatele unei vitrine de sticlă de către sculptorul Tamasi Mihaly, ale cărui degete măiestre au căutat înțelesuri ascunse în lut, lemn și patră, scoțând la lumină forme pline de substrat ale unor trăiri sau chipuri care povestesc despre dragoste, suflet și destin. Împrumutând pe alocuri curbele, asociațiile de elemente și suprapunerile lui Brâncuși, lucrările prezente la expoziția aniversară a Fundației Unitarcoop sunt suficient de expresive încât să te conducă exact la înțelesul pe care a dorit să-l imprime artistul în materialul său.

Nu departe de sala principală a expoziției, în holul special amenajat, doritorii și-au putut încerca dibăcia la înșirat mărgele. Cei mai dispuși s-au arătat copiii, care și-au confecționat brățări, păstrate apoi ca amintire a modului în care s-au apropiat de activitățile Fundației Unitarcoop, căreia i-au stat alături la acest eveniment Consilul Județean Mureș, Municipiul Tg.-Mureș, Asociația Gondviseles Segelyszervezet și Bethlen Gabor.

 

Lasă un comentariu