INAUGURAREA TURNULUI BISERICESC DIN IDECIU DE SUS

Distribuie pe:

După ce înainte cu o zi, în 24 septembrie 2016, la Reghin a avut loc întâlnirea tuturor saşilor, care a numărat peste 2.000 de persoane, duminică, 25 septembrie 2016, o întâlnire asemănătoare a avut loc în satul Ideciu de Sus (comuna Ideciu de Jos).

În această zi de duminică, în satul Ideciu de Sus, a fost inaugurat şi sfinţit după renovare turnul bisericesc care aparţine Bisericii Evanghelice din acest sat. Biserica Evanghelică este atestată documentar din secolul al XV-lea şi a aparţinut unui număr de 7 familii de chiaburi. La 1842 turnul a fost sfinţit şi renovat, a fost folosit ca foişor de foc şi observator, iar clopotniţa, pentru anunţarea în caz de incendiu.

Biserica Evanghelică din această localitate a fost incendiată în totalitate, iar în anul 1861 aceasta a fost reconstruită.

La eveniment au participat saşii din Germania, Austria, Canada şi SUA, iar din partea localităţii au participat Lucian Laurean Feier, primarul localităţii, Nedelcu Sava, viceprimar. Manifestarea de la Ideciu de Sus a început cu câteva cântece interpretate de fanfara din Linz (Austria), şi cea din Hemofen (Germania), după care un sobor de preoţi conduşi de episcopul Guib, din Sibiu, şi preotul paroh Zey Johan au săvârşit Sfânta Liturghie la care a participat întreaga comunitate de saşi care au fost prezenţi la eveniment.

După Sfânta Liturghie săvârşită de soborul de preoţi, a fost organizată, la Căminul Cultural, renovat odată cu turnul bisericesc, o masă festivă la care au participat aproximativ 250-260 de persoane invitate cu acest prilej. Pe scena care avea scris în limba germană urarea de bun venit „Willkommen", primarul localităţii, Lucian Laurean Feier, şi primarul din localitatea germană Hemofen au rostit scurte cuvântări. Din cea rostită de primarul localităţii Ideciu de Jos am reţinut: „Astăzi ne întoarcem cu gândul înapoi în istorie, la tradiţie şi continuitate. O istorie uneori zbuciumată, plină de suferinţe, cu invazii străine, secete, foamete, inundaţii şi incendii, dar, alteori, frumoasă", şi a mulţumit lui Wolfgang Emerik, care a depus eforturi pentru renovarea turnului.

A urmat primarul din Germania, Hemofen, care a mulţumit pentru primire şi a donat o sumă de bani pentru continuarea renovărilor.

Organizatorul şi sponsorul manifestării de la Ideciu de Sus a fost Emerik Wolfgang şi Biserica Evanghelică din Reghin.

Pe această cale aduc mulţumirile mele lui Koos Kasper Edmund pentru sprijinul acordat în obţinerea informaţiilor pe care le-am folosit în acest reportaj.

 

Lasă un comentariu