Întâlnirea saşilor din Transilvania, la Reghin

Distribuie pe:

Sâmbătă, 24 septembrie 2016, municipiul Reghin a găzduit întâlnirea saşilor din Transilvania, un eveniment de anvergură. La ora 10,00 a avut loc o slujbă religioasă la Biserica evanghelică, unde au participat 2.000 de musafiri, mulţi în costume populare. La acest eveniment au participat, pe lângă oficialităţile române, Manfred Schuller - preşedintele Asociaţiei Saşilor din Austria cu soţia Ingrid (implicată în ajutorarea şi viaţa culturală a saşilor din România); Episcopul saşilor din Sibiu; Helmut Atzlinger - preşedintele Asociaţiei Landlerilor, care este implicat la Căminul de bătrâni din Gledin, a intermediat transferarea unui cămin de bătrâni din Austria. Între orele 10,00-13,00 au avut loc activităţi pentru copii, la Gimnaziul „Augustin Maior" (şcoala mică).

La ora 12,00 a avut loc parada portului popular şi program cultural, la scena amenajată în centrul oraşului. Tot cu acest prilej, a avut loc şi vernisarea a trei expoziţii: la Biserica evanghelică a fost expusă „Casa săsească"; Firmele Gliga şi Hora, au organizat, în incinta Primăriei, o expoziţie de instrumente muzicale, cu acest prilej, la Primărie, organizându-se Ziua porţilor deschise, pentru ca expoziţiile să poată fi vizitate de cât mai multă lume; în holul Forumului German, Kinczel Ludovic a organizat o expoziţie cuprinzând imagini cu Bisericile săseşti din zona Reghinului.

La Casa Tineretului „George Enescu" a avut loc teatru pentru copii în limba germană. La Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară" a avut loc teatru în limba săsească, comunicări, expuneri. Printre alte evenimente, mai menţionăm faptul că pe scena din centrul oraşului a avut loc un concert susţinut de Ricky Dandel. Iată aşadar, la Reghin, o serie de evenimente importante au marcat întâlnirea saşilor din Transilvania, un moment important, încărcat de emoţie, nostalgie şi trăire sufletească.

Lasă un comentariu