Aproape jumătate dintre patronii români nu reușesc să își acopere cheltuielile de întreținere!

Din studiul „Condițiile de viață ale populației din România", realizat de Institutul Național de Statistică (INS) și analizat de Mediafax, reiese că 45,8% din gospodăriile conduse de oamenii de afaceri (lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni - în terminologia studiului citat) se confruntă cu dificultăți mari și foarte mari în acoperirea cheltuielilor curente, iar 38,7% nu își pot acoperi la timp cheltuielile legate de locuință sau de plata ratelor bancare.

„43,5% din lucrătorii pe cont propriu și patronii chestionați au declarat că sunt restanțieri la întreținere (apă, gaz, căldură etc.), 42,1% - că nu-și pot achita la timp factura de energie electrică, 36,1% sunt restanțieri la plata abonamentului de telefonie și 13,3% sunt restanțieri la ratele bancare.

Același studiu mai relevă că 13,3% din oamenii de afaceri nu au reușit menținerea unei temperaturi adecvate în locuință, 57,6% nu și-au putut achiziționa o săptămână de vacanță, iar 16,3% nu și-au permis consumul a cel puțin un fel de mâncare cu carne sau pește o dată la două zile.

Oamenii de afaceri locuiesc, în general, confortabil (29,5% au o casă individuală separată și 60,6% au un apartament în blocuri cu mai multe locuințe), dar și aici sunt consemnate situații mai puțin favorabile. Spre exemplu, 26,7% nu au baie sau duș în locuință și 28,7% nu au grup sanitar.

Cât privește înzestrarea locuinței patronale cu bunuri de folosință îndelungată, sunt relevante câteva procente: 10,9% au declarat că nu-și permit o mașină de spălat rufe, 2,9% - că nu-și permit un telefon (fix sau mobil), 17,7% nu și-au permis achiziționarea unui computer și mai mult de o treime (35%) nu și-au permis cumpărarea unui autoturism.

Pe baza răspunsurilor patronilor privind starea de sănătate, studiul INS relevă că, în total, 1,5% au o stare rea și foarte rea și numai 27,9% au o stare foarte bună, iar 8,1% din întreprinzători au avut activitatea foarte mult afectată din cauza unei probleme de sănătate.

Întrebați ce venituri nete le-ar fi de ajuns pentru a face față tuturor cheltuielilor curente, cei mai mulți oameni de afaceri au indicat sume de peste 3.000 de lei lunar (32,7% din respondenți). Dar sunt și 1,7% care au afirmat că s-ar mulțumi cu până la 500 de lei lunar și 4,2% care consideră că le-ar fi suficiente venituri cuprinse între 501 și 1.000 de lei lunar. Un venit echivalent cu salariul mediu pe economie - 2.000 de lei lunar - ar fi suficient pentru 30,7% dintre afaceriștii chestionați", scrie Mediafax.

 

 

Lasă un comentariu