Aproape jumătate dintre patronii români nu reușesc să își acopere cheltuielile de întreținere!

Distribuie pe:

Din studiul „Condițiile de viață ale populației din România", realizat de Institutul Național de Statistică (INS) și analizat de Mediafax, reiese că 45,8% din gospodăriile conduse de oamenii de afaceri (lucrători pe cont propriu, inclusiv patroni - în terminologia studiului citat) se confruntă cu dificultăți mari și foarte mari în acoperirea cheltuielilor curente, iar 38,7% nu își pot acoperi la timp cheltuielile legate de locuință sau de plata ratelor bancare.

„43,5% din lucrătorii pe cont propriu și patronii chestionați au declarat că sunt restanțieri la întreținere (apă, gaz, căldură etc.), 42,1% - că nu-și pot achita la timp factura de energie electrică, 36,1% sunt restanțieri la plata abonamentului de telefonie și 13,3% sunt restanțieri la ratele bancare.

Același studiu mai relevă că 13,3% din oamenii de afaceri nu au reușit menținerea unei temperaturi adecvate în locuință, 57,6% nu și-au putut achiziționa o săptămână de vacanță, iar 16,3% nu și-au permis consumul a cel puțin un fel de mâncare cu carne sau pește o dată la două zile.

Oamenii de afaceri locuiesc, în general, confortabil (29,5% au o casă individuală separată și 60,6% au un apartament în blocuri cu mai multe locuințe), dar și aici sunt consemnate situații mai puțin favorabile. Spre exemplu, 26,7% nu au baie sau duș în locuință și 28,7% nu au grup sanitar.

Cât privește înzestrarea locuinței patronale cu bunuri de folosință îndelungată, sunt relevante câteva procente: 10,9% au declarat că nu-și permit o mașină de spălat rufe, 2,9% - că nu-și permit un telefon (fix sau mobil), 17,7% nu și-au permis achiziționarea unui computer și mai mult de o treime (35%) nu și-au permis cumpărarea unui autoturism.

Pe baza răspunsurilor patronilor privind starea de sănătate, studiul INS relevă că, în total, 1,5% au o stare rea și foarte rea și numai 27,9% au o stare foarte bună, iar 8,1% din întreprinzători au avut activitatea foarte mult afectată din cauza unei probleme de sănătate.

Întrebați ce venituri nete le-ar fi de ajuns pentru a face față tuturor cheltuielilor curente, cei mai mulți oameni de afaceri au indicat sume de peste 3.000 de lei lunar (32,7% din respondenți). Dar sunt și 1,7% care au afirmat că s-ar mulțumi cu până la 500 de lei lunar și 4,2% care consideră că le-ar fi suficiente venituri cuprinse între 501 și 1.000 de lei lunar. Un venit echivalent cu salariul mediu pe economie - 2.000 de lei lunar - ar fi suficient pentru 30,7% dintre afaceriștii chestionați", scrie Mediafax.

 

 

Lasă un comentariu