La câte un secol de viață, NEAGU DJUVARA ȘI MIHAI ȘORA, DISTINȘI CU ORDINUL „STEAUA ROMÂNIEI", ÎN GRAD DE CAVALER

Distribuie pe:

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, în primele opt luni ale acestui an, în România s-au înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă, în 23 de județe, Mureșul situându-se pe locul al doilea, cu 145 de cazuri. „Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun caz de deces. Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an (…). Cele trei cazuri de deces au survenit la copii cu vârsta de sub un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copiii sub un an sunt protejați de așa-numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați", se precizează în document.

Direcția de Sănătate Publică Mureș atrage atenția că vaccinarea este singura metodă de prevenire a bolii. Specialiștii DSP informează populația asupra simptomelor, formelor de manifestare și complicațiilor bolii:

Rujeola (pojarul) este o infecție virală extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic.

Virusul se răspândește cel mai frecvent de la persoana bolnavă prin: strănut, tuse, vorbire, cel mai adesea în perioada de incubație a bolii, atunci când pacientul nu știe că este bolnav și nu prezintă niciun simptom.

Primele semne ale bolii apar de obicei între 8-12 zile de la expunerea la virus.

Boala debutează cu febră (38°C sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreții de la nivelul nasului), strănut, senzația de gât uscat, tuse persistentă, creșterea în volum a ganglionilor latero-cervicali, diaree, oboseală, inapetență (pierderea poftei de mâncare), uneori poate apare și o lăcrimare discretă. Această simptomatologie se întinde pe o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile. Spre sfârșitul acestei faze apare pe mucoasa bucală o erupție sub forma unor puncte roșii cu un centru mic de culoare gri, denumită semnul Koplik.

Erupția dispare în aproximativ 18 ore și în locul ei apare erupția tipică de rujeolă, mai întâi la nivelul feței și în spatele urechilor pentru a se răspândi apoi pe întregul corp.

Este însoțită, de obicei, de febră până la 40°C sau mai mult, dar care scade în următoarele zile.

După aproximativ 5 zile erupția dispare. Bolnavul este contagios cu 4 zile înainte de apariția erupției cutanate tipice și încă 4 zile după aceea.

La primele simptome, părinții să apeleze de urgență la medic pentru prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care: pneumonia, diareea, otita medie, encefalita și decesul.

Vaccinarea împotriva rujeolei este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii, care trebuie efectuată conform Calendarului Național de Vaccinare din România, la 12 luni și între 5 și 7 ani. De obicei se folosește un vaccin triplu (vaccinul ROR - rujeolă, oreion, rubeolă) care conferă protecție pentru rujeolă, oreion și rubeolă.

Părinții ai căror copii nu au fost vaccinați să se adreseze medicului de familie în vederea administrării vaccinului!

Potrivit ministerului de resort, cele mai multe cazuri de rujeolă s-au înregistrat la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Cluj (219 cazuri). Două decese au fost înregistrate la Arad și unul în județul Timiș.

 

Lasă un comentariu