Eroii războiului, comemorați de mureșeni

Distribuie pe:

În localitățile Chețani, Sânpaul, Chirileu, Aluniș și Dumbrava, Garnizoana Târgu-Mureș a organizat în luna septembrie acțiuni comemorative pentru cinstirea memoriei eroilor neamului căzuți pe teritoriul județului Mureș.

Veteranii mureșeni, pe cale de dispariție

La evenimentele de comemorare au participat general-maior (rez) Gheorghe POPA - președintele A.N.V.R - filiala Mureș, colonel (rez) Ioan JUDEA - președintele A.N.C.E. - filiala Mureș; conf. univ. dr. Adrian ȘIMON - prim-vicepreședinte al A.N.C.E. - filiala Mureș. Ca de fiecare dată la astfel de ceremonii comemorative, a fost prezent preotul militar al Garnizoanei Târgu-Mureș părintele Ioan-Dorin ȘANDOR, împreună cu fețe bisericești din localitățile în cauză prezentând tedeumuri pentru cei dispăruți. „La începutul anului 2015, în județul Mureș mai trăiau 414 veterani de război. La sfârșitul aceluiași an mai erau în viață 285. Cu alte cuvinte o treime din veterani ne-au părăsit. În anul 2015 am reușit să vizităm la domiciliu cu prilejul zilei de naștere, 26 de veterani. În anul 2016 ne-am propus 33 de vizite. Același lucru îl putem face fiecare, dacă avem un veteran în apropierea domiciliului. Și nu doar o dată pe an. Pentru majoritatea veteranilor de război fiecare zi din cele 365 ale anului sunt la fel de triste sau de grele. Și mulți dintre ei se simt foarte singuri. Și se bucură foarte mult când cineva îi ascultă sau le strânge mâna. Cel mai în vârstă va împlini pe data de 7 octombrie 2016, 105 ani. Mai este urmat de doar 2 veterani de peste 100 de ani, a explicat maior Sergiu Colceriu, moderatorul și inițiatorul evenimentelor.

Aplauze pentru eroi în comunele mureșene

În fața monumentelor eroilor din localitățile Chețani, Sânpaul și Chirileu, Dumbrava și Aluniș s-au desfășurat manifestări solemne de comemorare a eroilor căzuți în Primul Război Mondial. La evenimente au fost prezenți, pe lângă organizatori și autorități locale, veterani aparținători și urmași ai eroilor căzuți, copii și profesori de la școlile din localități, care au aflat informații utile despre evenimentele istorice în cauză.

 

Lasă un comentariu