Trei zile cu filme bune, săli arhipline şi aplauze: a patra ediţie TIFF Mureş, la final

Distribuie pe:

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a adus, de vineri până duminică, la Târgu- Mureş, filme premiate, succese de casă şi avanpremiere, fiind în acelaşi timp prilejul unor întâlniri cu cineaşti şi actori la finalul proiecţiilor sau la masterclass-uri.

Recordul absolut de public l-a stabilit filmul Sieranevada, în regia lui Cristi Puiu. Numărul mare de spectatori prezenţi la Cinema Arta cu o jumătate de oră înaintea orei anunţate a dus la introducerea unei proiecţii suplimentare în program, astfel încât filmul a putut fi urmărit în cele mai mari două săli ale cinematografului, ambele arhipline. La final, actriţa Simona Ghiţă a răspuns întrebărilor publicului. Pentru cei care încă nu au apucat să îl vadă, Sieranevada va rula în continuare conform programului obişnuit al cinema „Arta", până în 29 septembrie.

Un alt succes de public a fost Câini. Debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, apreciat de critici şi prezentat la mari festivaluri internaţionale, a fost şi pe placul spectatorilor din Târgu-Mureş. Prezenţa actorului Gheorghe Visu în dialog cu publicul a fost prilejul perfect de a afla întâmplări din timpul turnării thriller-ului.

Producţia care a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film străin, Fiul lui Saul, în regia Nemes László, a fost reprezentată la TIFF Mureş de Molnár Levente, interpret al rolului Abraham şi actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Molnár a amintit că discriminarea, prejudecăţile şi războaiele nu sunt lucruri care aparţin doar unui trecut îndepărtat, răspunzând totodată întrebărilor legate de munca într-o echipă internaţională şi momentul în care a păşit alături de colegii săi pe covorul roşu de la Oscar.

Comedia Două lozuri s-a proiectat de asemenea cu sala plină, fiind urmată şi de un dialog deschis cu Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol, interpreţii rolurilor principale, care au vorbit despre întâmplări din timpul filmărilor şi despre propria experienţă în faţa camerelor.

MolnárLevente, Dorian Boguţă şi Alexandru Papadopol au fost prezenţi la Mureş şi ca titulari ai unor masterclass-uri de actorie, destinate în principal studenţilor Universităţii de Arte, însă deschise tuturor celor interesaţi. Masterclass-urile au fost organizate în atmosfera informală a GCafé, spaţiul care a găzduit atât proiecţii de film, cât şi petrecerile festivalului.

Spectatorii din Târgu-Mureş au avut parte de o premieră absolută, fiind primii din România care au putut vedea, prin amabilitatea Independenţa Film,Julieta, cel mai recent film semnat de celebrul Pedro Almodóvar.

Duminică, Maria Dinulescu şi Radu Bânzaru au fost prezenţi la proiecţia filmului Dublu (regia: Catrinel Dănăiaţă), în timp ce Hatházi András, protagonistul din Orizont (regia: Maria Crişan), a răspuns întrebărilor publicului de la Palatul Culturii. Tot aici, regizoarea Fekete Ibolya şi-a prezentat filmul Mama şi toţi ţăcăniţii din familie.

Cei mai tineri spectatori s-au putut bucura din plin de secţiunea EducaTIFF, prezentă în acest an într-o formă extinsă: nu doar filme alese special pentru copii şi tineri, prin prisma vârstei şi a subiectelor abordate, ci şi o serie de activităţi speciale. Programate sâmbătă şi duminică dimineaţa,în Cetatea Medievală, toate locurile disponibile la aceste ateliere de creaţie au fost rezervate încă din timpul săptămânii precedente.

„Am avut parte în aceste trei zile de un public generos atât prin prezenţă, cât şi prin căldura cu care i-a întâmpinat pe invitaţii noştri. Acest public este argumentul care ne face să spunem că, de acum, Târgu-Mureş a devenit unul din oraşele-reper ale TIFF. Suntem pregătiţi să revenim în 2017, cu un program mai amplu", a declarat Cristian Hordilă, directorul festivalului.

 

Lasă un comentariu