Plasat sub control judiciar, VASILE BLAGA ŞI-A DAT DEMISIA DIN FUNCŢIA DE COPREŞEDINTE AL PNL

Distribuie pe:

Ieri, Vasile Blaga, copreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a fost audiat la sediul din Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în calitate de suspect, într-un dosar de corupţie privind finanţarea PD-L în perioada 2009 - 2012, el fiind plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Potrivit procurorilor DNA, Vasile Blaga este urmărit penal pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. De altfel, în acest dosar sunt urmăriţi penal şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, pentru trafic de influenţă şi folosirea influenţei funcţiei de conducere într-un partid politic, şi omul de afaceri Horaţiu Brună Berdilă, pentru cumpărare de influenţă.

„În anul 2009, în formaţiunea politică aflată la guvernare (PD-L), a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile şi vicepreşedintele Ştefan Gheorghe, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să cotizeze pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

Totodată, în perioada 2011 - 2012, Gheorghe Ştefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii naţionale din domeniul energiei, se urmărea obţinerea de bani pentru partid. Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională (prin licitaţii trucate) cu firma lui Berdilă, acesta a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

Astfel, în perioada 2011 - 2012, suspectul Ştefan Gheorghe i-a condiţionat persoanei numite prin influenţa sa că va fi menţinută în funcţia de conducere la compania naţională din energie dacă vor fi atribuite societăţii reprezentate de Berdilă Horaţiu Bruno o serie de contracte de achiziţii servicii şi produse IT. În paralel, Ştefan Gheorghe i-a promis lui Berdilă Horaţiu Bruno că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma omului de afaceri să câştige licitaţiile publice organizate, iar în schimb a pretins şi a primit un procentaj cuprins între 10 şi 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine şi pentru formaţiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 25.000.000 lei", precizează DNA, într-un comunicat de presă.

După începerea urmăririi penale împotriva sa, Vasile Blaga a anunţat că îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.

„În urma acuzaţiilor care mi s-au adus, îmi voi dovedi nevinovăţia în faţa instituţiilor abilitate. Eu însumi sunt garantul respectării Statutului PNL şi a tuturor deciziilor partidului. Nu pot să cer colegilor mei să respecte criteriile de integritate, iar eu să nu o fac. Ca atare, voi acţiona în consecinţă şi îmi depun demisia din funcţia de copreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi din cea de şef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an", a anunţat Vasile Blaga, printr-un comunicat de presă.

Lasă un comentariu