ZIUA MONDIALĂ A INIMII

Distribuie pe:

Limpede nu poți să vezi decât cu inima. Ochii nu pot pătrunde în miezul lucrurilor." (Antoine de Saint-Exupery)

Începând din 1999, sub egida ONU, Fundația Mondială a Inimii organizează, la 29 septembrie, în peste 100 de țări din lume, Ziua Mondială a Inimii, o campanie menită a informa populația despre bolile cardiovasculare, atrăgând atenția asupra măsurilor preventive pentru reducerea riscului acestor boli.

Bolile cardiovasculare constituie cea mai importantă cauză de deces în întreaga lume, iar după toate probabilitățile - susțin experți ai ONU - situația va rămâne neschimbată timp de mulți ani de acum încolo. Anual, peste 17 milioane de oameni (dintre care 4 milioane în Europa) mor din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă 30 la sută din totalul deceselor la nivel mondial. Factorii de risc ai acestor boli și ai accidentului vascular cerebral includ:

- tensiune arterială, nivel crescut de colesterol și glucoză;

- fumatul;

- consumul redus de fructe și legume;

- obezitatea.

Federația Mondială a Inimii și Organizația Mondială a Sănătății atrag atenția că aproximativ 80% din decesele premature și accidentele vasculare ar putea fi evitate dacă principalii factori de risc, menționați mai sus, ar fi ținuți sub control.

Și la noi în țară, bolile cardiovasculare sunt principalul factor de deces, populația masculină confruntându-se cu un risc semnificativ mai mare decât cea feminină. Potrivit celei de a patra ediții a Statisticii Bolilor Vasculare în Europa, în România, peste 50% din numărul deceselor înregistrate în rândul bărbaților sunt cauzate de boli cardiovasculare, iar factori precum obezitatea, fumatul, hipertensiunea sau diabetul sunt considerați principale cauze ale numărului crescând de decese.

În cazul femeilor, obezitatea și lipsa exercițiilor fizice sunt principalele riscuri de deces, relevă studiile.

Din tainele inimii

• Inima unei persoane adulte bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi, ceea ce înseamnă că, dacă trăim cam 70 de ani, inima noastră înregistrează, pe tot parcursul vieții, aproximativ trei miliarde de bătăi.

• Deoarece are propriul ei impuls electric, inima poate continua să bată chiar și după ce este separată de corp.

• Inima pompează sânge la aproape toate cele 75 de trilioane de celule ale organismului. Numai corneea nu este alimentată cu sânge.

• Inima fătului începe să bată după patru săptămâni de la concepție.

• Vechii egipteni credeau că inima și alte organe importante din corpul omenesc au propria lor voință și se mișcă, în mod independent, în interiorul corpului.

• Filosoful grec Platon susținea că rațiunea își are originea în creier, iar pasiunile se nasc din inimă. Încă din antichitate, oamenii n-au încetat să creadă că izvorul iubirii sălășluiește în inimă.

• Expresia „din inimă" provine din teoria lui Aristotel, potrivit căreia inima „racolează" simțurile din celelalte organe prin vasele de sânge, transformându-le în surse ale gândurilor și sentimentelor. Tot Aristotel credea că inima este izvorul inteligenței, iar funcția de bază a creierului este să „răcorească" sângele.

• În 1929, chirurgul german Werner Forssmann și-a examinat anatomia propriei inimi, prin introducerea unui cateter în vena brațului.

• Primul transplant de inimă a fost realizat în 1967, când dr. Christiaan Barnard din Africa de Sud a transplantat o inimă umană în corpul lui Louis Washansky. Acesta a supraviețuit doar 18 zile.

• În mod obișnuit, inima femeilor bate mai repede decât cea a bărbaților. Motivul? Necunoscut.

• În doar 16 secunde, sângele ajunge până la degetele de la picioare și înapoi în inimă.

• Medicul francez René Laennec a considerat că este nepoliticos și nepotrivit să pună urechea pe pieptul pacientelor, din cauza sânilor mari ai acestora. Se spune că astfel a luat naștere stetoscopul (din limba greacă: stethos- piept, skopos - examinare).

• Inima bărbaților cântărește aproximativ 283 de grame, iar cea a femeilor cântărește cam 225 de grame. Așa că, la drept vorbind, bărbații au inima…mai mare decât femeile! În schimb, inimile femeilor bat cu 10% mai repede decât inimile bărbaților.

• Râsul poate mări cu 20% fluxul sanguin în interiorul corpului omenesc. De aceea, se spune că râsul este cel mai bun medicament.

• Cuvintele „inimă" și „sânge" se regăsesc în absolut toate piesele lui William Shakespeare.

• Inima unei păsări colibri bate de aproximativ 20 de ori pe secundă, iar a unei balene albastre bate de 4 - 8 ori pe minut.

• Zilnic, inima produce energia necesară punerii în mișcare a unui camion de mărime medie pe o distanță de aproximativ 10 kilometri.

• Puse cap la cap, vasele sanguine au o lungime de peste 96.000 de kilometri. (Circumferința Pământului la Ecuator este de 40.075 de kilometri.)

• Cele mai multe atacuri de cord au loc între orele 8 și 9 dimineața. Ziua cea mai riscantă este lunea.

• O inimă sănătoasă poate produce atâta presiune încât să arunce sângele pompat la o distanță de nouă metri.

Un stil de viață sănătos înseamnă o inimă sănătoasă

Aruncați țigara! Dacă sunteți fumător, renunțați la fumat. Este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea inimii dvs. Fumatul este una din principalele cauze ale bolilor coronariene. La un an după ce v-ați lăsat de fumat, riscul unui atac de cord scade până la aproximativ jumătate din cel al unui fumător.

Faceți mișcare! Faceți mișcare 30 de minute zilnic sau 150 de minute de gimnastică aerobică de intensitate moderată, săptămânal.

Controlați-vă greutatea! Supraponderabilitatea poate crește riscul de boli cardiace.

Consumați zilnic cel puțin 30 de grame de fibre! Le găsiți în pâinea integrală, ovăz, tărâțe, cereale integrale, cartofi cu coajă, fructe și legume (cel puțin cinci porții pe zi). Evitați zahărul și grăsimile!

Reduceți consumul de sare! Pentru a menține tensiunea arterială în limite normale, evitați mâncărurile sărate și încercați să folosiți cât mai puțină sare la gătit. Odată ce vă obișnuiți cu gustul alimentelor fără adaos de sare, o veți putea elimina complet din alimentație. Cea mai mare cantitate de sare pe care o consumăm se află deja în produsele alimentare de pe rafturi. Verificați etichetele. Adulții ar trebui să consume în total cel mult 6 grame pe zi, ceea ce înseamnă cel mult o linguriță de sare.

Mâncați pește! Consumați pește cel puțin de două ori pe săptămână, inclusiv o porție de pește gras. Peștele, cum ar fi macroul, somonul, sardinele, tonul proaspăt reprezintă o sursă de grăsimi omega - 3, care ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Reduceți consumul de alcool! Nu uitați că alcoolul conține calorii, prin urmare, îngrașă. Încercați să vă mențineți în limitele zilnice recomandate, pentru a reduce riscul unor probleme de sănătate grave, inclusiv în ce privește inima.

Citiți etichetele de pe produsele alimentare! La cumpărături, citiți cu atenție eticheta de pe ambalajele produselor alimentare și ale băuturilor pentru a vedea cât de multe calorii, grăsimi, sare și zahăr conțin ele. Înțelegerea modului în care acestea se potrivesc cu programul dvs. alimentar vă ajută să faceți alegeri mai sănătoase. (surse - nhs.uk, timeanddate.com, express.co.uk, ibtimes.co.in)

 

…Urmează-i cărarea, ascultă-i glasul!

Inima este un depozit al iubirii infinite. (Ioan Gyuri Pascu)

Trebuie să ai tu mai întâi inimă ca să înțelegi inima celuilalt. (Gustave Flaubert)

Acasă este acolo unde-ți este inima. (Pliniu cel Bătrân)

Singurătatea mușcă uneori chiar din inimă. (Octavian Paler)

Copilăria este inima tuturor vârstelor. (Lucian Blaga)

 Ochii îs doi și-s triști, d-apoi inima, singură?! (Grigore Vieru)

Nu e armă mai puternică decât inima curată. (Ioan Slavici)

Doamne, m-am prăbușit în inima mea… (Emil Cioran)

Unde poruncesc cei vrednici, toți se supun cu dragă inimă. (Publius Syrus)

Pentru mine, muzica e atunci când îmi pun inima pe note. (Giuseppe Verdi)

Adevărata noblețe nu e a titlului, ci a inimii. (Lope de Vega)

Inima unui om de Stat trebuie să se afle în capul său. (Napoleon Bonaparte)

Inima - acel organ în care se refugiază sensibilitaea noastră și la care de când există sentimente, oamenii duc mâna, atât la o mare bucurie, cât și la o mare durere. (Balzac)

Întregul timp care nu e simțit cu inima e la fel de pierdut ca și culorile curcubeului pentru un orb sau cântecul unei păsărele pentru un surd. Din păcate, există inimi oarbe și surde, care nu simt nimic, deși bat. (Michael Ende)

Inima spune da, însă mintea spune nu. (Albert Einstein)

Inima omului e largă, de ce unii și-o poartă strâmtă și plină de ură? (Marin Preda)  

Cele mai bune și mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute sau atinse. Ele trebuie simțite în inimă. (Helen Keller)

Viziunea ta va fi clară doar atunci când te vei putea uita în inima ta. (Les Brown)

Nimeni nu a reușit să măsoare, nici măcar poeții, cât poate inima să ducă. (Zelda Fitzgerald)  

Niciodată mintea nu conduce; ea arată numai alternativele. Direcțiunea finală o hotărăște inima. (Titu Maiorescu)

Inima are rațiuni pe care rațiunea nu le cunoaște. (Blaise Pascal)

Lasă un comentariu