Eroii români ai Primului Război Mondial, comemorați la Aluniș și Dumbrava

Distribuie pe:

Miercuri, 28 septembrie 2016, începând cu ora 10,00, a avut loc ceremonia de pomenire a eroilor din comuna Aluniș, eroi din Primul Război Mondial căzuți la datorie, eveniment desfășurat în prezența domnului general Gheorghe Popa, președintele ANVR Mureș, a domnului colonel Dorin Oltean, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, a primarului și viceprimarului localității, a reprezentanților Garnizoanei Târgu- Mureș, respectiv maiorul Sergiu Colceriu și preotul militar Ioan Șandor, a domnului prof. Adrian Șimon, vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor, filiala Mureș. La ceremonia desfășurată în fața monumentului eroilor din centrul comunei au participat și cadrele didactice din Aluniș, alături de copiii școlari care au recitat poezii și au cântat cântece patriotice. Ceremonia a început prin intonarea Imnului de Stat de către copiii școlii, a continuat cu o scurtă prezentare a evenimentului de către maiorul Sergiu Colceriu, a urmat slujba de pomenire oficiată de preotul paroh și preotul militar, cuvântul de întâmpinare rostit de primar, o scurtă prelegere ținută de prof. Șimon și s-a încheiat prin depunerea de coroane de către reprezentanții primăriei, în timp ce un militar a sunat cu trompeta „stingerea".

Un eveniment similar s-a petrecut și la Dumbrava, începând cu ora 11,00 în fața monumentului eroilor din curtea școlii. Oficialitățile care au luat parte la manifestarea de la Aluniș s-au deplasat și la Dumbrava, unde a participat și domnul Zaharie Șular, primarul comunei Vătava și preotul Vasile Rotaru. Au fost prezenți, de asemenea, și dascăli de la școala din Dumbrava. Elevii care au luat parte la acest eveniment au cântat foarte frumos mai multe cântece patriotice.

Aceste evenimente au fost organizate în cadrul Programului național al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial aprobat prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015. Au fost evenimente cu o profundă încărcătură emoțională. Aducem un sincer și profund cuvânt de felicitare tuturor instituțiilor Statului și tuturor persoanelor care au organizat și și-au adus aportul la reușita acestor evenimente de suflet și de intensă și vibrantă trăire românească.

Eroii căzuți pe toate câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, indiferent din ce colț de țară proveneau, fie că erau din Aluniș, din Dumbrava, sau de oriunde, toți împreună formează acea sfântă cunună de eroi martiri ai neamului românesc, care și-au dat viața pentru neam și pentru țară. Toți acești eroi au urcat „golgota" neamului lor, purtând povara chinurilor și a umilințelor, la care, secole de-a rândul, neamul românesc a fost supus. Acești eroi sunt modele de luptători pentru neam și țară. Eroii români, eroii de pe acest sfânt pământ românesc al Transilvaniei, eroii de pe aceste binecuvântate meleaguri mureșene și din toate părțile țării, s-au jertfit pentru țară și pentru glia strămoșească. Au fost răstigniți pe altarul de jertfă al neamului românesc și pironiți pe crucea de suferință a gliei lor strămoșești.

Noi cinstim pe toți aceia care au intrat cu sufletul în Marele sanctuar al națiunii române, iar sângele lor s-a amestecat cu glia străbună. Fiecare dintre cei căzuți în Primul Război Mondial a îmbrăcat veșmântul eroului și cununa martirului. Prin rolul lor istoric, acești eroi și-au câștigat laurii nemuririi. Pentru vrednicia faptelor lor, suntem obligați să le purtăm o veșnică și pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noastre, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră a urmașilor, a celor ce simțim românește, a celor ce ne iubim țara și credința strămoșească și ne prețuim istoria.

Lasă un comentariu