EXCURSIA PENSIONARILOR, DE ZIUA LOR

Distribuie pe:

Apropiindu-se Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, 1 Octombrie, Asociația Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Mureș a organizat, joi, 29 septembrie, o frumoasă excursie la Salina Turda.

După parcurgerea celor peste 70 de kilometri, în cele două autocare conduse de Florin Pol și Ionel Truță, pensionarii, în jur de 100, împreună cu câteva persoane de la instituția organizatoare, am ajuns în bune condiții, datorită celor doi șoferi, care au condus ireproșabil pe întregul parcurs.

După o mică organizare în grupuri, conduși de ghidul nostru, Anamaria Tornadi, și după ce am citit, la intrare, că: „Salina Turda este cel mai frumos loc din lume", am coborât în salină făcând cunoștință cu fiecare încăpere: Mina „Terezia" (1690-1880), Mina „Iosif" (1740-1900), Sala Crivacului (săpată în 1866), Sala de Apel și Scara bogaților, Galeria „Franz Jozsef" (săpată în 1853), Mina „Ghizela" (1857-1932), după care am vizitat sala de tratament, la o adâncime de peste 100 de metri. Am admirat lacul, cu debarcaderul modern, în mijlocul său înălțându-se măreț un drapel tricolor, dovadă că și pe acolo sunt români.

Salina Turda a fost renovată între anii 2008-2009, de către Primăria Turda, primar fiind Tudor Ștefănel, prin programul Phare.

Așadar, am vizitat un spațiu care… „vă invită să-i descoperiți comorile, explorându-i fiecare încăpere, pentru a pătrunde în istoria unei capodopere arhitecturale subterane nemaiîntâlnite", cum se arată într-un articol dintr-o publicație de specialitate.

După câteva ore petrecute subteran în „Poarta spre Inima Transilvaniei", am urcat cele câteva sute de trepte spre Restaurantul „Dana", pentru a servi masa oferită de organizatori, cu mare generozitate.

La întoarcere, organizatorii au inclus și o vizită la mormântul lui Mihai Viteazul și la Mănăstirea „Mihai Vodă", care are și cel de al doilea hram „Sfinții Mihail și Gavriil". Aici am primit explicații de la maica Nectaria: „În anul 2002 s-a pus piatra de temelie a Mănăstirii, la îndemnul răposatului Mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania. Anul trecut au început picturile în frescă, vom continua și la anul construcția, pentru că Mitropolitul Andrei Andreicuț vrea să fie sfințită biserica în anul 2018, și să fie canonizat și Mihai Viteazul ca sfânt."

După acest scurt popas la lăcașul de rugăciune și de închinare, Mănăstirea „Mihai Vodă", ne-am îmbarcat și, în fuga cailor-putere, am ajuns cu bine în oraș.

Se cuvin adresate mulțumiri conducerii Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Târgu-Mureș pentru această oportunitate, de a vizita frumoasele obiective turdene.

Lasă un comentariu