TRAFIC DE PERSOANE, LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu-Mureș - au descoperit, săptămâna trecută, un caz revoltător de trafic de persoane, inclusiv minori, care s-a petrecut pe parcursul mai multor ani, în imediata noastră apropiere, fără ca nimeni să bănuiască nimic.

Din comunicatul DIICOT, aflăm: „În 28.09.2016 și 29.09.2016, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu-Mureș au dispus reținerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a inculpaților Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta, Birtalan Villo și Gothard Veronika, pentru săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, în formă continuată, și trafic de minori, în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, încă anterior anului 2008, inculpații Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta și suspecta K. N. A., au constituit un grup infracțional organizat, având ca scop săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reținut că inițiatorul și leader-ul grupului infracțional organizat cu tendințe sectare a fost inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian.

Astfel, inculpatul Apostolache Eusebiu Sebastian, prin intermediul celorlalte membre ale CERCULUI (denumirea dată grupului, sectei, de către membrii săi), a recrutat mai multe tinere, mai ales din rândul unor studente din cadrul unei Universități de pe raza municipiului Târgu-Mureș și, profitând de vulnerabilitatea acestora, le-au prezentat așa-zisului maestru spiritual Apostolache, care ulterior le găzduia în locuința în care se afla la acel moment (și care era denumită „casă sfântă", prin simpla sa prezență acolo). Totodată, membrii grupului profitau de autoritatea spirituală, incontestabilă, exercitată de către inculpatul Apostolache Sebastian, în calitatea sa de „maestru spiritual" asupra tinerelor recrutate.

Aservirea victimelor față de inculpatul Apostolache Sebastian și inducerea stării de deplină obediență a acestora s-a realizat cu ajutorul nemijlocit al suspectei K. N. A și inculpatelor Sinoai Ildiko și Papai Marta , prin activitatea de recrutare a victimelor, îndoctrinarea acestora, izolarea de familie, societate, locuri de muncă, cazarea acestora în comunități închise, în așa-numitele „case sfinte", în condiții precare de subzistență, fiindu-le interzis aproape orice contact cu alte persoane din afara „Cercului".

În acest context, inculpații au procedat atât la exploatarea sexuală a victimelor, cât și la exploatarea acestora din punct de vedere material, victimele având obligația de a aduce toate câștigurile sau banii obținuți de la părinții acestora în locuința unde erau ținute închise, sub pretextul cheltuielilor comune cu mâncarea (deși, din declarațiile persoanelor vătămate a rezultat faptul că acestea primeau mâncare doar o dată pe zi, macaroane cu brânză, iar noaptea, după ritualurile sexuale li se oferea doar pâine cu gem)

S-a reținut totodată că, inițial, inculpata Birtalan Villo a fost victima minoră de care inculpatul Apostolache Sebastian a profitat, raportat la discernământul său diminuat, de puțina experiență de viață a acesteia (aceasta fiind în „casa sfântă" de la vârsta de 11-12 ani), precum și de labilitatea ei emoțional-afectivă, reușind să-i inoculeze acesteia ideea că prin întreținerea de relații sexuale cu el, în calitatea sa de „maestru spiritual", avea posibilitatea să progreseze spiritual, ajungând să fie perceput ca o divinitate, nu numai de către minoră, ci de către toate persoanele vătămate. Ulterior, inculpata Birtalan Villo a dezvoltat o relație de dependență totală (mentală, afectivă, sexuală) și, coroborat cu lipsa mamei sale din țară, și-a dezvoltat această dependență de inculpat, ajungând ca din victimă minoră să devină racolator pentru alte tinere, ce urmau să fie prezentate, apoi, inculpatului.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare, au fost identificate și ridicate mai multe sisteme informatice, medii de stocare a datelor informatice, numeroase pietre folosite în cadrul acestor ritualuri, obiecte sexuale folosite de către tinerele exploatate la ritualurile de la miezul nopții, pungi în care toate membrele „Cercului" erau obligate să-și păstreze părul tăiat sau unghiile tăiate, o masă pe care inculpatul Apostolache o folosea punând litere pe ea și apoi cu mâna mișca un pahar în direcția acelor litere, astfel încât să se formeze diferite cuvinte despre care susținea că sunt mesaje de la CEHOV1 către tinere, numeroasele bilețele pe care erau scrise aceste mesaje etc.

La data de 29.09.2016 inculpații Apostolache Eusebiu Sebastian, Sinoai Ildiko, Papai Marta și Birtalan Villo au fost prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă (exceptând pe inculpata Gothard Veronika, față de care s-a dispus măsura controlului judiciar).

La aceeași dată,Tribunalul Mureș a dispus arestarea preventivă, pe o durată de 30 de zile, a inculpatului Apostolache Eusebiu, plasarea în arest la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, a inculpatelor Papai Marta și Sinoai Ildiko și măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, față de inculpata Birtalan Villo.

Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofțeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Mureș, suportul de specialitate fiind asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Însă, procurorii DIICOT nu uită să precizeze că „pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție".

Lasă un comentariu