Festival de pricesne: „Primește-ne, Măicuță!..." ediția I, în Parohia Ortodoxă Reghin - Iernuțeni

Distribuie pe:

Festivalul de pricesne organizat de Parohia Ortodoxă Română Reghin - Iernuțeni, cu binecuvântarea ÎPS Irineu al Alba Iuliei, s-a desfășurat sâmbătă, 1 octombrie 2016, cu ocazia sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului". Prin grija și strădania preotului paroh Claudiu-Dorin Chiorean și a Consiliului Parohial, festivalul a fost o reușită deosebită, având în vedere scopul generos pe care și l-au propus organizatorii: consolidarea parteneriatului școală - biserică - familie, prin identificarea, promovarea și conservarea patrimoniului spiritual local. Reușita acestei reuniuni corale, cu conținut religios, a atras în biserică tineri și copii alături de părinți și bunici, n dublă ipostază de interpreți și ascultători, vibrând spiritual la frumoasele și melodioasele pricesne închinate Maicii Domnului.

Astfel s-a făcut legătura festivalului cu Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografiilor bisericești. Acest festival susține și promovează valorile spirituale ale ortodoxiei și ale poporului român, tradițiile sfinte transmise din generații în generații, familia tradițională, patrimoniul cultural-național, bisericesc și civil, într-un cuvânt, identitatea noastră națională.

Au evoluat grupul coral alcătuit din copii și tineri din parohia gazdă, „Adormirea Maicii Domnului", din Reghin, coordonat de părintele Claudiu-Dorin Chiorean, și grupul coral al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului", din Vătava, coordonat de părintele Vasile Rotaru, împreună cu tânăra interpretă de muzică populară Larisa Cotoi, din Reghin.

Dincolo de valoarea interpretativă, merită felicitări în egală măsură toți membrii grupurilor participante și cadrele didactice care s-au implicat în pregătirea lor.

Fiecare grup coral a primit din partea organizatorilor diplomă de participare, iar fiecare participant câte o icoană cu Maica Domnului. Festivalul s-a încheiat apoteotic cu interpretarea pricesnei „Preasfântă Maică și Fecioară" și cu o agapă creștină.

Bucurându-se de o reală apreciere în rândul tinerilor, acest proiect nădăjduim că va continua și în anii următori.

Lasă un comentariu