În perioada 10 octombrie - 14 noiembrie 2016, POT FI DEPUSE CERERI DE FINANȚARE PENTRU PROGRAMUL „CASA VERDE"

Distribuie pe:

După cinci ani de întrerupere, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a reluat programul „Casa Verde", prin care populația și persoanele juridie pot depune dosarele de finanțare, în perioada 10 octombrie - 14 noiembrie 2016, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință.

Prin acest program, populația și persoanele juridice pot beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă (panouri solare și pompe de căldură).

Cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM se calculează în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Conform, AFM, pentru accesarea finanțărilor prin programul „Casa Verde", populația are de parcurs cinci pași: depunerea dosarului de finanțare la agenția teritorială de protecția mediului, în perioada 10 - 24 octombrie 2016; urmărirea site-ului AFM pentru decizia de acceptare în program; semnarea contractului de finanțare cu AFM; demararea lucrărilor și depunerea cererii de decontare a lucrărilor în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului de finanțare.

După publicarea listei pe site, AFM va întocmi contractele de finanțare și le va transmite în teritoriu, la sediile agențiilor de protecție a mediului, pentru a fi semnate și de către românii admiși în program. Aceștia au la dispoziție pentru semnarea contractului un termen de maximum 60 de zile de la publicarea pe site-ul AFM a listei cu agențiile teritoriale care au intrat în posesia contractelor.

Beneficiarii persoane juridice pot fi unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe bază de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Persoanele juridice pot depune dosarele de finanțare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016. O instituție solicitantă poate depune, în cadrul unei sesiuni de finanțare, o singură cerere de finanțare.

Unitățile administrativ-teritoriale, instituțiile publice și unitățile de cult pot solicita finanțare pentru mai multe imobile în cadrul aceleiași cereri de finanțare, însă cuantumul acesteia nu poate depăși 2.000.000 lei - pentru instituțiile publice; 500.000 lei - pentru unitățile de cult, și 4.000.000 lei pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000 (3.000.000 lei - pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 și 100.000; 2.000.000 lei - pentru un număr de locuitori cuprins între 20.000 și 50.000; 1.000.000 lei - pentru un număr de locuitori cuprins între 3.000 și 20.000, și 500.000 lei - pentru unitățile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000).

În cazul persoanelor juridice, finanțarea nerambursabilă se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Bugetul alocat pentru întreaga țară este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populației și 34 de milioane, persoanelor juridice.

Ghidurile de finanțare pot fi consultate pe site-urile http://www.afm.ro/casa-verde.php

 și http://www.afm.ro/casa-verde-intrebari-frecvente-pf.php  Direcția de Comunicare, Transparență și IT.

Lasă un comentariu