VASE DE SÂNGE ARTIFICIALE, DEZVOLTATE ÎN ORGANISM

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Minessota, citați de descopera.ro, susțin că pot fi create vase de sânge în laborator și, ulterior, acestea pot funcționa independent și se pot dezvolta în interiorul organismului.

„Descoperirea noastră ar putea fi una dintre cele mai importante din domeniu, fiind pentru prima dată când există un material gata pregătit pentru a fi implantat în organismul unui pacient și se poate dezvolta în interiorul acestuia.

Acest lucru ar putea să însemne recurgerea la o singură operație, astfel eliminându-se procedura de supunere a pacientului la mai multe intervenții chirurgicale, mai ales în cazul copiilor cu probleme cardiace.

În studiul nostru, am combinat celule din epiderma oilor cu o substanță gelatinoasă numită fibrină, care au luat forma unui tub, iar ulterior au fost pompați nutrienții necesari procesului de dezvoltare a celulelor, prin utilizarea unui bioreactor, timp de cinci săptămâni.

În urma definitivării acestui proces, am îndepărtat celulele oii, lăsând doar o matrice liber celulară, iar atunci când un asemenea vas de sânge a înlocuit o arteră pulmonară în organismul a trei miei ce aveau vârsta de cinci săptămâni, implantul a fost populat de către propriile celule ale mielului, acest proces reprezentând unicitatea acestui studiu.

Dacă celulele mielului nu ar fi populat implantul, vasele de sânge nu s-ar fi putut dezvolta. Însă, vasul de sânge implantat în interiorul mielului a crescut cu 56% în diametru în 50 de săptămâni, iar capacitatea de pompare a sângelui prin acesta s-a majorat cu 216%. Nivelul de proteină de colagen a crescut cu 465%, dovedind că vasul de sânge a crescut și nu s-a întins, pur și simplu.

Studiul și testarea sa au reprezentat un succes, iar următorul pas va fi încercarea de a primi aprobarea pentru a putea fi pus în practică în sistemul medical din SUA", promit oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu