ZGOMOTUL DIN TRAFIC CREȘTE RISCUL DE AVC

Distribuie pe:

Cercetătorii danezi de la Societatea de Lupta Împotriva Cancerului, citați de descopera.ro, susțin că zgomotul produs de circulația automobilelor crește riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale (AVC) în cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

„Studiul nostru a fost efectuat pe un eșantion de peste 50.000 de persoane care locuiesc în mediul urban și, de fiecare dată când zgomotul din trafic a crescut cu 10 decibeli, riscul de producere a unui accident vascular la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani crește, în medie, cu 14%, în schimb pentru persoanele care au sub această vârstă riscul nu este semnificativ.

Pe parcursul cercetării, expunerea la zgomot a variat între 40 și 82 de decibeli. Peste nivelul de 60 de decibeli, riscul de AVC crește cu până la 27%.

Considerăm că 8% din totalul cazurilor de AVC și 19% din cazurile înregistrate în rândul per

  soanelor cu vârsta de peste 65 de ani ar putea fi atribuite zgomotului produs de circulația din trafic.

Studii precedente au evidențiat și o legătură între zgomotul din trafic și creșterea tensiunii arteriale.

Zgomotul este un factor de stres și perturbă somnul, favorizând creșterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a nivelului de hormoni ai stresului. La rândul lor, hipertensiunea și stresul reprezintă factori de risc pentru AVC.

În plus, persoanele în vârstă tind să aibă un somn fragmentat, ceea ce poate explica faptul că asocierea dintre zgomotul din trafic și riscul de AVC a fost remarcată în special în cazul participanților în vârstă", explică cercetătorii danezi.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare an, peste 1,4 milioane de europeni suferă un AVC, la nivel mondial numărul acestor pacienți fiind de peste 12 milioane.

Lasă un comentariu