ROMÂNII MUNCESC PÂNĂ LA ADÂNCI BĂTRÂNEȚI...

Distribuie pe:

Potrivit datelor furnizate recent de Eurostat (Institutul de Statistică European), România conduce detașat în topul european al persoanelor de vârsta a treia care muncesc, la mare distanță de țările nordice și de țările vecine!

Incredibil, dar 20,8% dintre persoanele cu vârsta între 65 și 84 de ani și 9,6% dintre românii cu vârsta de peste 85 de ani MUNCESC, ceea ce ne situează la un nivel echivalent cam cu de trei ori media Uniunii Europene (în primul caz) și de șase ori media UE (în cel de al doilea caz).

Analiștii afirmă că nici nivelul de trai relativ redus și nici moștenirea fostului regim socialist nu explică acest comportament al românilor. Mai degrabă, ponderea ridicată a populației din mediul rural, care își duce traiul din cele obținute în propria gospodărie, se află la originea acestei situații greu de imaginat, mai ales că speranța de viață a persoanelor de peste 65 de ani, deși similară cu cea din fostele țări socialiste, este încă departe de media UE și de cea din țările dezvoltate.

Sănătoși sau nu, românii consideră, într-o proporție cu mult mai mare decât alte popoare, că trebuie să rămână activi până la o vârstă înaintată sau chiar extrem de înaintată, pe principiul de a fi utili economic cât trăiesc.

Rezultă că românii care mai ajung la vârsta de pensie, deși trăiesc ceva mai puțin decât persoanele de vârsta a treia din fostele țări socialiste și au o sănătate mai precară, muncesc cel mai mult.

Se preconizează totuși că, în viitorul apropiat, este de așteptat o reducere considerabilă a proporției persoanelor în vârstă care se susțin singure din punct de vedere economic, ceea ce, corelat cu creșterea duratei de viață și în absența îmbunătățirii semnificative a asistenței medicale, va pune o presiune suplimentară asupra bugetului public. 

Lasă un comentariu