LA LUDUȘ, O POVESTE CU LOCURI DE MUNCĂ ȘI CU FINAL FERICIT

Distribuie pe:

Timp de aproape douăzeci de ani postdecembriști, la Luduș nu a fost organizată nicio bursă a locurilor de muncă. În urmă cu doi ani, Oficiul Județean de Ocupare a Forței de Muncă Mureș a organizat la Luduș, în colaborare cu Primăria orașului, o bursă a locurilor de muncă oferite de societăți olandeze prin programul Eureus. Oferta a fost generoasă, dar cererea mică, deși, la acea dată, în oraș erau înregistrați sute de cetățeni în căutare de locuri de muncă. Limba olandeză i-a speriat. La câteva luni după acel eveniment, domnul Cristian Moldovan, primarul Ludușului, a avut șansa să se întâlnească, în capitala României, cu un alt domn Moldovan, dar cu ceva funcție importantă în municipiul Bistrița. Întâlnirea lor a avut urmări nesperat de bune pentru șomerii ludușeni și pentru bugetul orașului Luduș. În spațiul părăsit al fostei societăți comerciale „Romvelo Luduș" a fost înființată o subfilială a Societății Comerciale Leoni-Bistrița, producătoare de cablaje auto. Peste opt sute de ludușeni au fost angajați acolo. Presiunea sărăciei din oraș a scăzut și, de atunci, scade mereu, patronii italieni propunându-și să sporească locurile de muncă până la o mie. Între timp, orașul Luduș a fost împânzit cu anunțuri referitoare la noi locuri de muncă, lansate de alte două companii producătoare de cablaje, una din Câmpia Turzii, alta din municipiul Târnăveni. Locuri de muncă bine plătite oferă și viitorii constructori ai segmentului de autostradă dintre Târgu-Mureș și Câmpia Turzii. Restaurante, baruri și magazine alimentare din oraș oferă periodic locuri de muncă. Unii șomeri au avut curajul să salte în rândul micilor întreprinzători.

Acum, spre finalul anului 2016, în Luduș, numărul locurilor de muncă libere întrece cu mult numărul solicitanților de locuri de muncă. Noua situație de pe piața locală a forței de muncă, coroborată cu interesul sporit al guvernanților români și al unor organisme europene pentru sprijinirea tinerilor de etnie romă care își caută un loc de muncă și ale căror rânduri se îmbogățesc anual prin majorat, i-a creat primarului ludușean Cristian Moldovan un nou spațiu de acțiune în folosul comunității locale. Au fost mobilizate „forțele locale": domnii Daniel Moca și Ioan Cristian Murșa, inspectori la Serviciul de Asistență Socială din primărie, prof. Liviu Botezan, consilier al primarului, Nicolae Dragne, ofițer pentru resurse umane al societății Leoni-Bistrița, doamnele Gena Gheorghiu și Gabi Talișcă, de la aceeași societate, Mădălina Olaru, de la filiala ludușeană a societății italiene Kompotech, dar și colaboratorii externi, Florin Marin și doamna Mariana Lepădat, reprezentanții facilitatori Romact, program al Consilieului Europei, cu sediul la Strasbourg.

Împreună au gândit modalitățile prin care o nouă tranșă de peste o sută de tineri romi să fie pregătiți pentru încadrarea în muncă la societățile Leoni și Kompotech. Așa s-a ajuns ca, la inițiativa domnului primar Cristian Moldovan și cu sprijinul binevoitor al persoanelor deja amintite, să fie organizată inedita bursă locală a locurilor de muncă din orașul Luduș, miercuri, 5 octombrie 2016, care a avut loc în sala mare a Casei Orășenești de Cultură „Pompeiu Hărășteanu". Organizatorii au dat dovadă de mult talent pedagogic ca să-i lămurească pe tinerii romi prezenți că, pentru ei, pentru copiii lor și familiile lor, este mai profitabilă angajarea în muncă, decât să beneficieze, ca până acum, de ajutorul social dat de Primărie, că, după angajare vor primi un salariu fix, sporuri de noapte și de producție, tichete de masă, vor avea asigurat transportul local, vor beneficia de îndrumare pentru completarea studiilor gimnaziale, vor avea chiar burse pe durata școlarității, asigurare medicală, abonament la serviciile de catering din oraș. Preșcolarii și școlarii de etnie romă vor beneficia de burse, o masă caldă, de programul educațional „Școală după școală", la fel ca și toate persoanele nevoiașe din orașul Luduș.

Domnul primar și colaboratorii domniei sale i-au întrebat deseori pe cei o sută de romi prezenți în sală, dacă a învăța, a munci, a fi serios și responsabil în viața de toate zilele și în producție este o sarcină prea grea pentru ei. De fiecare dată, răspunsul a fost: „Nu ne va fi greu". Au fost depuse pe loc zeci de cereri de angajare la societățile deja amintite, celelalte doleanțe și aspecte problematice înregistrate în timpul întâlnirii urmează să fie rezolvate tot în echipă, de „forțele locale" și „partenerii externi".

Lasă un comentariu