MOLITFELNIC (Bălgrad, 1689 )

Distribuie pe:

Anul Domnului 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, „Anul omagial al educației religioase a tineretului ortodox" și „ Anul comemorativ al Sfântului Ier. Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești din Patriarhia Română".

Și de această dată ne vom referi la o lucrare apărută tot în Ardeal și tot prin grija protopopului Ioan Zoba de la Vinț. Este vorba de lucrarea „Molitfelnic", apărută la Bălgrad în anul 1689, fiind una dintre primele cărți de cult în limba română cu grafie chirilică.

Denumirea de „molitfelnic" provine din limba slavonă, însemnând „rugăciune". Așadar cartea cuprinde Sfintele Taine, rugăciuni la diferite trebuințe, ierurgii, de care creștinul are nevoie pe întreaga perioadă a vieții sale.

Alături de celelalte lucrări apărute în cetatea transilvană și această lucrare a fost de mare folos în principal clerului transilvănean și nu numai.

Și această lucrare apare prin grija și a Mitropolitului Varlaam al Transilvaniei.

Dintre primele Molitfelnice tipărite în limba română, cel de care amintim astăzi este al doilea în ordine cronologică, iar el a jucat un rol determinant nu numai în stabilirea canonului rugăciunilor din Molitfelnicele viitoare, ci chiar în consolidarea limbii române.

Numărul mare de exemplare și de copii găsite lasă să se înțeleagă că, cel puțin pentru Transilvania, a fost una dintre cele mai răspândite cărți cu caracter liturgic. Volumul inițial avea 199 de file. Această lucrare devine cea mai importantă dintre lucrările protopopului Ioan Zoba din Vinț, ea având o contribuție deosebită la uniformizarea și îndreptarea rânduielilor liturgice.

Prin toate lucrările amintite, protopopul Ioan Zoba de la Vinț rămâne liderul incontestabil al curentului liturgic proromânesc din a doua jumătate a secolului 17 din Transilvania și nu numai.

Lasă un comentariu