Legile justiţiei, în dezbatere publică!

Distribuie pe:

Până la 11 noiembrie 2016, pe site-ul oficial al Ministerului Justiţiei, se află în dezbatere publică proiectul de modificare şi completare a legilor justiţiei (Legea nr. 303/ 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/ 2004 privind organizarea judiciarăşi Legea nr. 317/ 2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii).

Dacă vor fi adoptate, modificările propuse pentru asigurarea unui serviciu public de calitate îi va obliga pe viitorii magistraţi (judecători şi procurori) să susţină un examen de absolvire organizat de Institutul Naţional al Magistraturii (INM) pentru verificarea cunoştinţelor, competenţelor şi abilităţilor necesare exercitării funcţiei de judecător sau de procuror, precum şi un test psihologic.

În cazul în care un absolvent nu promovează examenul de absolvire, acesta se poate prezenta la sesiunea pentru următoarea promoţie. În cazul în care nu promovează examenul nici în cea de-a doua sesiune sau nu se prezintă, în mod nejustificat, „nu poate fi numit în funcţia pe care doreşte să o ocupe şi are obligaţia de a restitui bursa şi celelalte cheltuieli de formare profesională".

Totodată, pentru a putea fi numit procuror sau judecător, absolventul trebuie să fie declarat apt în urma susţinerii testului psihologic.

În plus, anterior numirii lor ca judecători sau procurori stagiari, absolvenţii INM vor fi verificaţi sub aspectul îndeplinirii cerinţei de a avea o bună reputaţie.

Ca urmare a noilor modificări, judecătorii şi procurorii vor putea fi învestiţi în funcţii de conducere în instituţiile de justiţie pe o durată de patru ani, cu posibilitatea reînvestirii în funcţie o singură dată.

Ministerul Justiţiei precizează că prin procesul de dezbatere publică doreşte consultarea publicului, a membrilor corpului judiciar, a membrilor celorlalte profesii din domeniul justiţiei, a cetăţenilor şi mediului de afaceri, a organizaţiilor neguvernamentale cu privire la soluţiile legislative propuse. 

Lasă un comentariu