ARTA NAIVĂ LA EA ACASĂ

Distribuie pe:

O expoziţie naţională de artă naivă la Târgu-Mureş nu este întâmplătoare, doar un reper geografic într-un orizont expoziţional, ci vine să confirme locul Târgu-Mureşului în dinamica acestui gen, destul de tânăr între suratele artei plastice din România şi nu numai.

Ba chiar putem spune, fără teama de a greşi sau a lăsa localismul creator să ne copleşească, ci cu temei şi argumente, că Târgu-Mureşul a scris file semnificative în istoria artei plastice româneşti, cu nu puţine fapte de pionierat, atât în plan expoziţional cât şi editorial.

Deşi sunt numeroase nume care s-au afirmat nu doar pe plan naţional ci şi internaţional în teritoriul artei naive, s-a ajuns doar la borna 5 a acestor manifestări, ceea ce ar putea însemna şi frustrări, dar şi nevoia de a impulsiona expoziţional lucrurile, fiindcă, în primul rând, e cu cine şi, apoi, e şi unde şi cu ce, ca să adaptez o anecdotă a potenţei...

Graţie unor pasionaţi, ca să nu spun împătimiţi ai artei plastice naive, şi i-aş include aici cel puţin pe Ilarie Gh. Opriş, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş, şi pe Costel Iftinchi, redactor-şef al revistei „Galeria naivă", dar şi autorul unor lucrări de referinţă în domeniu (50 de ani de Artă Naivă în România - Enciclopedie, Editura Pim, Iaşi, 2010, şi Istoria Artei Naive din România, Editura CreArt, Iaşi, 2014; vol.1 - De la începuturi până în anul 1999; vol.2 - Din anul 2000 până la sfârşitul anului 2013) arta plastică naivă din România a câştigat vizibil în ultima vreme teren.

Ilarie Gh. Opriş mai are în plus şi o descendenţă care-l obligă cel puţin moral să se implice activ, fiind fiul unui pictor naiv, Gheorghe Opriş, un reprezentant de frunte al genului şi un promotor recunoscut al acestuia, în anii în care el se căuta pe sine.

Dar arta plastică naivă nu este opozabilă unei arte plastice... culte. Ea îşi are propria sa identitate pe un suport estetic bine definit, dând ingenuităţii şi simplităţii, într-un registru al sincerităţii şi cu elanurile unui fabulos vizionar, şansa să reconstituie lumi pierdute sau imaginare. Dovadăşi expoziţia de la Galeria „Unirea" din Târgu-Mureş.

„Actorii" artei plastice naive, într-o distribuţie reprezentativă, au demonstrat, în expoziţia de la Târgu-Mureş, în această a cincea reprezentaţie, că vocea lor merită ascultatăşi reverberată.

Iar acest catalog expoziţional intră în recuzita unui spectacol al artei plastice româneşti demn de toată lauda.

Lasă un comentariu