Comisarii de la Protecţia Consumatorilor, la şcoală şi la grădiniţă…

Distribuie pe:

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Mureş, în urma controalelor privind respectarea prevederilor legale din domeniul consumatorilor la 18 grădiniţe cu program prelungit, particulare şi de stat, la şapte dintre acestea s-au constatat abateri de la normele în vigoare şi s-au aplicat avertismente. Verificările au fost efectuate în perioada 15-30 septembrie. În ce priveşte asigurarea calităţii serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, inspectorii CJPC au descoperit că la o grădiniţă nu există utilaj frigorific pentru păstrarea ouălor, două grădiniţe nu sunt dotate cu cântar adecvat, verificat metrologic, iar la o grădiniţă, alimentele sunt păstrate împreună cu substanţele de curăţenie în acelaşi spaţiu. La una din unităţile verificate nu se asigură asistenţă medicală. Nu au fost constatate abateri în ce priveşte calitatea alimentelor şi durata lor de valabilitate.

În perioada 26-28 septembrie, CJPC Mureş a desfăşurat o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ. Au fost controlaţi 12 operatori economici de profil, din care şase cu abateri, au fost oprite de la comercializare 22 de kilograme de alimente şi s-au aplicat patru amenzi contravenţionale în valoare de 3.000 de lei, precum şi două avertismente. Printre abaterile constatate se numără neafişarea preţului la produsele de patiserie şi panificaţie, neindicarea cantităţii ingredientului cuprins în denumirea produsului, a ingredientelor alergene şi a condiţiilor de păstrare, nerespectarea orarului de funcţionare.

În perioada premergătoare începerii noului an de învăţământ (1 - 9 septembrie), inspectorii CJPC Mureş au verificat modul de comercializare a rechizitelor şi uniformelor şcolare. Au fost verificaţi 37 de operatori economici de profil, din care 27 cu abateri, au fost oprite de la comercializare produse în valoare de 9.836 de lei, au fost aplicate amenzi contravenţionale în sumă de 34.000 de lei, precum şi cinci avertismente. Printre abaterile constatate se numără: informaţii incomplete la unele rechizite (lipsă denumire produs, producător, instrucţiuni de întreţinere etc.), precum şi comercializarea unor produse, inclusiv a uniformelor şcolare fără traducerea în limba românăa informaţiilor. 

Lasă un comentariu