A 111-a ADUNARE ASTRA ALBA IULIA - 7, 8, 9 octombrie 2016

Distribuie pe:

ASTRA - Despărţământul Alba Iulia a luat fiinţă în august, 1866. Anul acesta a împlinit 150 de ani. În anul constituirii, Adunarea Generală a ASTREI a fost condusă de mitropolitul Andrei Şaguna. La această adunare a participat tânărul Mihai Eminescu, pe atunci de 16 ani.

La 8 - 9 august, anul 1886, la Alba Iulia a avut loc a 26-a Adunare Generală ASTRA. Încă de atunci, românii cu dragoste de ţară se gândeau la Marea Unire. În anul 1918, astriştii de aici au participat la Marea Adunare de la Alba Iulia cu o delegaţie de 15 membri, din care 12 erau membrii ASTRA. În zilele de 15 - 17 octombrie, ASTRA Alba Iulia a participat la încoronarea Regelui Ferdinand I. După alţi şapte ani, 1929, în ziua de 20 mai, la Alba Iulia, din iniţiativa ASTREI, s-a înfiinţat Muzeul Unirii. După încă trei ani, 1932, aici, la Alba Iulia, s-a înălţat monumentul celor trei mari eroi ai neamului, Horia, Cloşca şi Crişan.

În ziua de 8 octombrie 2016 a avut loc Deschiderea festivă a celei de-a 111-a Adunare Generală a Asociaţiunii ASTRA, cu intonarea Imnului de Stat al României, Imnul Asociaţiunii ASTRA şi o Rugăciune de binecuvântare. Au urmat cuvinte de întâmpinare din partea prof. Maria Cioica, preşedinta Despărţământului ASTRA Alba Iulia, denumit „Eugen Hulea"; cuvântul primarului municipiului Alba Iulia, inginer Mircea Hava, şi cuvântul preşedintelui ASTRA, profesor universitar dr. Dumitru Acu.

Au mai rostit cuvinte de salut: preşedintele Academiei Române, academician dr. Inginer Valentin I. Vlad; Vasile Dâncu, viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice; Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Irineu Pop, al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia; din partea Episcopiei Greco-Catolice, episcop P.S. dr. Claudiu Pop; prefectul judeţului Alba, Maria Mihaela Albu; preşedinta Despărţământului ASTRA Abrud, prof. Maria Motora, şi alţii. Adunarea Generală a ASTREI Alba Iulia a avut loc cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţare. Prof univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA, le aminteşte celor prezenţi că la Adunarea Astrei din 1866 a participat poetul fără pereche Mihai Eminescu. Asociază ASTRA şi Academia Română ca focar de cultură în formarea conştiinţei naţionale.

Luând cuvântul, domnul Valentin I. Vlad, preşedintele Academiei Române, salută participanţii, personalităţile prezente, academicieni români şi străini. El menţionează că, de la înfiinţarea ASTREI, 155 de academicieni au fost şi membri ASTRA, având ca scop binele şi progresul României. În continuare, s-a dat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop dr. Irineu Pop de la Arhiepiscopia Ortodoxă din Alba Iulia, care menţionează că ASTRA are rol de răspândire a culturii şi datinilor româneşti, că a unit mari personalităţi cu drag de popor. Biserica este mama spirituală a neamului românesc. De la Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş a vorbit episcopul P.S. Claudiu Pop, care şi-a afirmat încrederea în ASTRA şi în rolul Asociaţiei de ridicare a culturii româneşti. Credinţa a pus în inima omului lumina şi încrederea în Dumnezeu şi adevăr mereu alături de ASTRA şi Biserică.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, referindu-se la Adunarea ASTREI, menţionează că credinţa şi cultura sunt la baza societăţii şi fără acestea nu există şanse de dezvoltare a naţiunii. Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, prof. univ. dr. Daniel Breaz, a afirmat că ASTRA duce mai departe cultura românească. Menţionează că ne apropiem de împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire şi să întâmpinăm această dată cu multe împliniri frumoase. În continuare, doamna prof. Maria Motora, preşedinta Despărţământului ASTRA Abrud, aminteşte că pe meleagurile ei natale a avut loc a 110-a Adunare Generală. Ca să intre în istoria ASTREI, au întocmit un volum cu lucrările acestei adunări. Despărţământul „Valul lui Traian" din Tighina, Republica Moldova, condus de inginer Lidia Jubea, îşi începe cuvântarea cu versul: „Limba noastră-i o comoară" şi îşi exprimă bucuria că are şansa să cunoască ţara noastră, România. Din Republica Moldova au venit bucuroşi în România cu un autobuz şi un microbuz de moldoveni, dar şi cu speranţa că în anul 2018 se va împlini visul de revenire la ţara-mamă prin colaborarea şi comunicarea între familii, colaborări culturale care vor strânge legătura între români.

Vicepreşedintele Academiei Române, Alexandru Surdu, militează pentru păstrarea patrimoniului, menţionând că 11 clădiri din centrul municipiului Braşov, patrimoniul ASTREI, au fost retrocedate şi nu se pot recupera, folosind şi o expresie de atenţionare: „Cine îşi uită istoria îşi pierde şi geografia". În ziua de 8 octombrie s-a continuat sesiunea de comunicări pe secţiuni. Noi, cei din Despărţământul Reghin, am participat la Secţiunea III - Contribuţiile ASTREI şi Academiei Române la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Preşedintele ASTREI Năsăud, prof. Ioan Seni, menţionează că cea mai mare realizare a ASTREI a fost Unirea Ardealului cu ţara-mamă. Doamna prof. dr. Ligia Dănilă, preşedinta Despărţământului ASTRA Beclean prezintă tema: „Femei astriste, participante la înfăptuirea Marii Uniri", cu referire la rolul spitalelor, unde un mare număr de femei au participat la îngrijirea bolnavilor. Mai menţionează rolul reginei Maria în ajutorul răniţilor. Prof. Corina Bărăgan vorbeşte despre monumentele eroilor din Primul Război Mondial, eroi care s-au sacrificat pentru pământul românesc. Preşedintele Despărţământului „Gheorghe Oprean" din Târnăveni, prof Ionel Covrig, a vorbit despre personalitatea lui Gheorghe Oprean, secretarul Senatului Central al Militarilor Români de la Viena. Semn al importanţei sale este şi faptul că şcoli, licee, universităţi au luat numele momentului: Unirea de la 1 Decembrie 1918.

Domnul prof. Marin Şara, preşedintele Despărţământului ASTRA din Reghin, a prezentat lucrarea „Documente şi mărturii privind Unirea Transilvaniei cu România - 1 Decembrie 1918 - în Reghin şi împrejurimi". Din zonă s-au ridicat personalităţi care au mobilizat oamenii la unire, ca Petru Maior, Ioan Pop Maior, memorandistul Patriciu Barbu, Ioan Harşia şi alţii, demonstrând astfel iubirea de patrie. La 31 octombrie 1918 s-a constituit Consiliul Naţional Român care cheamă poporul să îndeplinească sarcini de ordin politic. Lansează un apel mobilizator: „Fraţilor români, soarele libertăţii naţionale a răsărit şi pentru noi, românii din Ardeal şi Ţara Ungurească ...". Sub directa îndrumare judeţeană s-au format Consilii Naţionale şi Gărzi Civile aproape în fiecare comună, unde se enumeră: Solovăstru, Iernuţeni, Suseni, Beica Română, Dumbrava, Râpa de Sus, Morăreni, Deda şi altele.

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, de la ora 18.00, Adunarea Generală a Asociaţiunii ASTRA îşi alege organele de conducere şi se încheie activitatea.

Duminică, orele 11 - 13, a avut loc dezvelirea plăcii comemorative: 150 de ani de la participarea lui Mihai Eminescu la Adunarea Generală ASTRA de la Alba Iulia, la Casa de Cultură a Studenţilor. Manifestarea s-a încheiat cu un spectacol de muzică şi dansuri populare, organizat de către Casa de Cultură a Studenţilor, după care oaspeţii din ţară şi cei de peste hotare au luat drumul de întoarcere.

Lasă un comentariu