Bolile pulmonare fac anual peste 4 milioane de victime

Distribuie pe:

4,25 milioane de oameni din întreaga lume mor anual din cauza unor boli precum pneumonia sau infectarea cu virusul sinciţial respirator.

Potrivit Fundaţiei Mondiale a Plămânilor, bolile pulmonare reprezintă a zecea cauză de mortalitate în cel puţin jumătate din ţările lumii. Specialiştii spun că principalele cauze ale bolilor pulmonare sunt fumatul, poluarea aerului şi malnutriţia. Astfel, pneumonia este cel mai frecvent întâlnită în statele slab dezvoltate, 97 la sută din cazuri fiind înregistrate în ţări precum Afganistan sau Niger. Însă pneumonia face un număr mare de victime şi în ţări stabile din punct de vedere economic, cum ar fi SUA sau ţări din Europa. Astfel, Marea Britanie este statul cu cel mai mare număr de decese cauzate de pneumonie de pe continentul european. În plus, anual, 33 de milioane de copii din întreaga lume sunt infectaţi cu virusul sinciţial respirator, o problema care poate duce la otită sau la astm. O altă afecţiune pulmonară cu o frecvenţă ridicată este bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), cauzând anual peste 200.000 de decese.

Cu 50% mai puţine cazuri prin programe speciale

Deşi bolile pulmonare reprezintă 6 la sută din totalul deceselor, se alocă doar 1 la sută din totalul fondurilor globale pentru cercetare farmaceutică, spun specialiştii. Astfel, chiar şi susţinerea unor programe puţin costisitoare precum educarea părinţilor astfel încât să poată recunoaşte semnele bolilor pulmonare la copii şi compensarea tratamentelor cu antibiotice de către guvernul fiecărei ţări ar reduce cu 50 la sută rata deceselor.

Lasă un comentariu