Veşti bune: PERSECUTAŢII ETNIC BENEFICIAZĂ DE DREPTURI CHIAR DACĂ NU MAI AU CETĂŢENIA ROMÂNĂ!

Distribuie pe:

Persoanele care au fost persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice beneficiază de aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, chiar dacă nu mai au cetăţenia română.

Măsura este prevăzută în Legea nr. 173/2016, publicată în Monitorul Oficial nr. 808, din 13 octombrie 2016, prin care a fost modificat articolul 1 din OG nr. 105/1999, aprobată prin Legea nr. 189/2000.

Astfel, printre beneficiari, au fost incluse şi persoanele care, la data depunerii cererii, nu mai au cetăţenia română, indiferent de domiciliul acestora. Cererile pentru obţinerea drepturilor pot fi depuse la casele judeţene de pensii, în funcţie de ultimul domiciliu din România, fie personal, fie prin mandatar desemnat prin procură specială.

Conform Legii nr. 189/2000, beneficiari sunt persoanele care, în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, au avut de suferit persecuţii din motive etnice, adică au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; au fost private de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare; au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate; au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată; au fost supravieţuitoare 30 de milioane de euro pentru românii care doresc să revină în ţară şi să îşi deschidă afaceri ale trenului morţii; sunt soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, dacă ulterior nu s-au recăsătorit.

Printre drepturile prevăzute, se numără o indemnizaţie lunară; asistenţă medicală şi medicamente, în mod gratuit şi prioritar, atât în tratament ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizărilor; transport urban gratuit cu mijloace de transport în comun aparţinând unităţilor cu capital de stat (autobuz, troleibuz, tramvai, metrou);

6 călătorii dus-întors gratuite, anual, pe calea ferată română, clasa I, cu mijloace de transport auto sau, după caz, cu mijloace fluviale, la alegere; un bilet pe an, gratuit, pentru tratament într-o staţiune balneoclimaterică; scutire de plata taxelor de abonament pentru radio şi televizor; prioritate la instalarea unui post telefonic cu scutire de plata abonamentului, precum şi facilităţi acordate la plata impozitelor şi taxelor locale.

Lasă un comentariu