30 de milioane de euro pentru românii care doresc să revină în ţară şi să îşi deschidă afaceri

Distribuie pe:

Prima etapă a programul „Diaspora Start-up", cu o alocare de 30 milioane euro, a debutat pe 12 octombrie 2016, cu înscrierea propunerilor de proiect de către administratorii de schemă de antreprenoriat.

Apelul pentru acest program a fost deschis de Ministerul Fondurilor Europene, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, iar propunerile pot fi depuse până la data de 29 noiembrie 2016, ora 16.

„În prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat depun propunerile de proiecte, în valoare de maximum 5.000.000 euro, prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori şi să le acorde acestora subvenţii pentru lansarea afacerilor în ţară. Entităţile care intră în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat pot fi furnizori de formare profesională continuă autorizaţi, publici şi privaţi; organizaţii sindicale şi patronate; membri ai comitetelor sectoriale şi comitete sectoriale cu personalitate juridică; autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale); asociaţii profesionale; camere de comerţ şi industrie; ONG-uri; universităţi; Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi instituţii subordonate, coordonate de acesta; parteneriate între categoriile mai sus menţionate.

În cea de-a doua etapă, cetăţenii români eligibili, care doresc să îşi înfiinţeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro şi pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat. Sunt eligibili cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenţei sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni şi doresc să înfiinţeze o afacere în România", precizează Ministerul Fondurilor Europene.

„Diaspora Start-up" îşi propune să creeze oportunităţi de reîntoarcere în România pentru cetăţenii stabiliţi în străinătate şi să valorifice abilităţile dobândite de aceştia (antreprenoriale sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în ţară.

Sunt considerate eligibile activităţile care urmăresc încurajarea antreprenorialului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană.

Cei interesaţi găsesc informaţii complete pe site-ul http://www.fonduri-ue.ro/presa/noutati.

Lasă un comentariu