La Bucureşti: Tradiţii mureşene cu gust unic: Telemea de Ibăneşti

Distribuie pe:

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, am întâlnit, la Bucureşti, în curtea Ministerului Agriculturii, la Târgul de produse alimentare (târg organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Alimentaţiei), cel mai „titrat" producător, la ora actuală, în domeniul producţiei de lactate după reţetă tradiţională. Asociaţia pentru promovarea produselor tradiţionale de pe Valea Gurghiului a obţinut, exact în urmă cu 7 luni, prima (şi singura) certificare, la nivel naţional, în conformitate cu sistemul de calitate al UE: „Denumire de origine protejată - DOP", la produsul tradiţional „Telemea de Ibăneşti". Recunoaşterea europeană şi protecţia recent obţinută înseamnă, deopotrivă, responsabilitate pentru producător, dar şi un important capital de imagine şi deschidere către noi pieţe, în condiţiile creşterii încrederii consumatorilor în calitatea şi gustul unic al produselor provenite din arealul geografic al Văii Gurghiului.

Standul „Mirdatod" era asaltat, la ora dimineţii de sâmbătă, de numeroşi bucureşteni, nemulţumiţi însă că nu puteau cumpăra, ci doar degusta, produsele fabricii de lactate mureşene. „Nu am venit să vindem efectiv, am fost invitaţi şi participăm cu stand ca expozanţi, produsele noastre se găsesc însă în mai multe reţele de magazine din Capitală", ne-a spus domnul ing. Nicu Bumb, gazda prezentă la stand. „Pentru producătorii din zonă, această fabrică înseamnă foarte mult. Considerăm că telemeaua noastră este regina produselor lactate din România, trasabilitatea fiind naturală, de la furcă la furculiţă. Suntem bucuroşi că putem ajuta cei 780 de producători din asociaţie, singura lor sursă de venit fiind salariul „laptele". Mielul, odată pe an, porcul, odată pe an, singura sursă de venit la ţară, la 30 de zile, e laptele crud, materie primă".

Am plecat de la stand, era multă forfotă acolo, dar mi-a rămas gândul la gustul inconfundabil al bunătăţilor făcute din lapte adevărat, de munte (nu găsim să cumpărăm întotdeauna, în Capitală, produse autentice!), şi care poartă în ele o părticică din sufletul cald şi truda necontenită a crescătorilor de animale din Munţii Gurghiului.

www.examene-altfel.org

Lasă un comentariu