Azi-mâine, apa potabilă mai scumpă decât petrolul?!

Distribuie pe:

Prognozele în privinţa apei potabile nu sunt doar pesimiste, ci de-a dreptul alarmante. Deja 1,1 miliarde de oameni de pe planetă nu au acces la apă potabilă sigură, iar 3.900 de copii mor zilnic din cauza apei contaminate şi a bolilor provocate de aceasta.

Încă din 2007, oficiali ai Comisiei Europene avertizau într-un seminar desfăşurat la Bucureşti despre o eminentă „criză a apei", care ar fi mai mare chiar şi decât cele energetică şi alimentară.

Mulţi s-au uitat chiorâş şi nimeni nu i-a băgat în seamă; pentru ca, patru ani mai târziu, efectele déjà să se simtă în mare parte a globului. În Malta - nu departe de zona noastră - apa, spun statisticile, dar şi martorii oculari (turiştii) este printre cele mai scumpe produse. Costă 1-3 euro o sticlă de jumătate de litru. Şi e importată din Sicilia. La noi, sudul Olteniei deja se deşertifică. Verile devin tot mai călduroase şi se prelungesc până în septembrie. Specialiştii prognozează că în următorii 30 de ani va exista o piaţă a apei la nivel mondial, aşa cum vedem acum pentru petrol, minereu sau cereale; că apa ar putea fi chiar mai scumpă decât petrolul!

Explicaţia? Numai în secolul al XX-lea, consumul de apă potabilă s-a triplat, iar populaţia planetei creşte în ritm rapid.

Între soluţiile avansate de specialişti pentru a face, cât de cât faţă crizei de apă potabilă se numără desalinizarea, scria National Geographic. Cercetătorii estimează că în 2016 cantitatea de apă dulce produsă prin desalinizare va trece de 38 de milioane de metri cubi pe an, dublu faţă de 2008. Cine şi-ar fi închipuit, cu ani în urmă (dar chiar şi acum!) că, în câţiva ani, apa potabilă va fi mai valoroasă decât petrolul?

 

Lasă un comentariu