Contribuția la pensii va putea fi plătită retroactiv!

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 19 octombrie 2016, legea prin care cetățenii care nu au ajuns încă la vârsta de pensionare vor putea să își plătească retroactiv contribuția la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care nu au fost asigurați în niciun sistem autohton.

Conform actului normativ, plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, în limita celor cinci ani.

Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuția vor avea la dispoziție șase luni pentru a-și face intenția cunoscută autorităților. Cele șase luni vor fi calculate de la data la care propunerea legislativă va intra în vigoare (de la publicarea în Monitorul Oficial), perioadă în care cei interesați vor putea să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii de la domiciliu sau reședință. Încheierea contractului se poate face și prin mandatar, desemnat prin procură specială.

Baza lunară de calcul a contribuției o constituie cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plății, iar contribuția luată în considerare va fi cea pentru condiții normale de muncă.

Plata retroactivă a contribuției va putea fi făcută într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.

În expunerea de motive a documentului promulgat, se precizează că introducerea temporară a posibilității de a plăti retroactiv contribuția la pensii a fost făcută la solicitarea cetățenilor români din țară și din străinătate care, din diverse cauze obiective, nu au achitat la timpul lor aceste contribuții.

 

Lasă un comentariu