„Doamne, cum mai poţi răbda?"

Distribuie pe:

De curând, spitalul „Lukas", din comuna Laslea, şi-a sărbătorit 20 de ani de la înfiinţare, printre cei prezenţi întâlnindu-l pe pastorul Daniel Faf, în a cărui activitate de voluntariat se află grija pentru aproapele său.

Sas la origine, acesta face parte din Biserica Baptistă şi are în construcţie două case, una pentru o familie cu 9 copii, cealaltă se află în comuna Brateiu, pentru o familie cu şase copii.

Pastorul Daniel Faf, mi-a vorbit despre o familie greu încercată din Sântioana, comuna Viişoara. De cum intri dinspre Dumbrăveni, te loveşte imaginea unei case arse, cu zidurile distruse, fără geamuri şi uşi, acoperişul mistuit de foc şi tot mobilierul din interior făcut scrum. Am aflat că cel care a dat foc casei este chiar capul familiei, adică tatăl, cel care ar trebui să fie iubitor faţă de cei şase copii minori, patru fete şi doi băieţi.

Mama acelor copii mi-a relatat prin ce calvar trece de mai bine de 18 ani, doar că, de o vreme, aşa-zisul soţ nu se opreşte din băut, o bate, o ameninţă cu moartea, îşi scoate copiii din casă, ceea ce a îndemnat-o să-şi ia copiii şi să fugă din calea zăludului, vremelnic adăpostindu-se la nişte rude.

Piromanul nu mai recunoaşte că şi-ar fi dat foc casei, ci că „a furat o ţâră de curent" şi că, datorită unui scurtcircuit, a luat foc casa. Vorbind cu el, îmi spune că este zidar, deşi nu l-a văzut nimeni cu o mistrie sau cancioc în mână, să lucreze la casa ridicată de alţii. Familia nu are niciun venit, a ajuns la mila sătenilor, copiii au noroc cu alocaţia de stat, mama, bolnavă de inimă şi de astm, lucrează te miri pe unde cu ziua. Chiar în condiţiile descrise, copiii frecventează şcoala.

Domnul Ovidiu Dorel Stoica, primarul comunei Viişoara, cunoaşte tot calvarul acestei familii, încearcă să le fie aproape. Va solicita sprijinul consilierilor locali pentru a debloca o anumită sumă de bani, în vederea ridicării acoperişului, refacerii casei, punând la dispoziţie materialele necesare reconstrucţiei întregii clădiri.

„Problemele cu care se confruntă această familie sunt mai vechi, înainte de a da foc, familia respectivă a mai fost ajutată, din fondurile Primăriei s-au asigurat materialele necesare pentru acoperişul primei camere, cei de la biserica baptistă au construit o a doua cameră, refăcând întreg acoperişul, dotând casa cu mobilierul necesar, uşi şi geamuri termopan, au introdus apa în casă. Din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat, dintr-o pornire greu de înţeles", spune primarul.

Ne întrebăm de ce autorităţile îndreptăţite nu îl decad din drepturile părinteşti pe acest „neom", nu-i pun vreo restricţie, altfel lucrurile pot degenera spre te miri ce nefast deznodământ. Promitem ca, atât cât ne stă în putere, să urmărim cum vor evolua lucrurile până la aplanarea în totalitate a acestui nefast episod din viaţa unor copii nevinovaţi, care tânjesc după dragoste părintească.

Lasă un comentariu