Premiul pentru Cultură BdV Bayern 2016: Diplomă de onoare acordată pictorului Radu-Anton Maier

Distribuie pe:

Fürstenfeldbruck, 10 octombrie 2016 - Diplomă de onoare: pictorul Radu-Anton-Maier, grafician, desenator şi ilustrator de cărţi a fost distins cu Diploma de onoare a Premiului pentru Cultură BdV Bayern 2016, pentru activitatea sa intensă în domeniul cultural-artistic. Premierea a avut loc într-un cadru festiv, în incinta Casei de Cultură Egerland din Marktredwitz. De mai mulţi ani, sunt distinse personalităţi pentru „activităţi deosebite în domeniul cultural, precum şi în cel al menţinerii unor tradiţii etnice germane din regiunile Europei de Est şi Sud-Est".

Preşedintele BdV, Christian Knauer, a accentuat, în elogiul său adresat pictorului Radu-Anton Maier -, atât contribuţia cultural-artistică deosebită, cât şi rezistenţa sa într-o perioadă încordată de suprimare politică, subliniind atitudinea critică şi condamnabilă în acea atmosferă de urmărire şi persecutare, care domnea în România comunistă din anii `60: „Laureatul se numără printre acei artişti români care în vremurile comunismului au suferit sistematice discriminări. Operele sale au fost etichetate ca «decadente» şi «duşmănoase clasei muncitoare» şi, în consecinţă, au fost distruse". În semn de protest, au rezultat cunoscutele serii de tablouri, axate pe arcade, poduri, scări, pasaje, dar mai ales pe ruine. Aflată deja în pregătire, următoarea expoziţie a artistului va aborda tema amplă a dezrădăcinării. De un mare succes se bucură pictorul şi în regiunea în care locuieşte. Barbara Köhnlein, BdV-Kreisvorsitzende Fürstenfeldbruck, susţine şi promovează activitatea artistică a lui Radu-Anton Maier.

Maestru al conexiunilor culturale

Radu-Anton Maier s-a născut în Cluj-Napoca şi face parte din elita pictorilor cu renume naţional şi internaţional. A devenit din ce în ce mai cunoscut în Europa, atât prin participarea sistematică la „GroßeKunstausstellung" în München, cât şi prin organizarea paralelă a expoziţiilor personale şi de grup în Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Brazilia, Belgia, Suedia şi în New-York/USA, în sălile vestitei Lincoln-Gallery. Paralel cu activitatea sa artistică pe scena internaţională, Radu devine tot mai ancorat în viaţa culturală bavareză. După 1990, pictorul stabileşte şi consolidează solide conexiuni culturale între Germania şi România, implicit între Ardeal şi Bavaria. În propria galerie de artă, Raduart (www.raduart.de), înfiinţată în 2010 în Fürstenfeldbruck (lângă München), organizează mai multe expoziţii personale şi de grup, se angajează în intensificarea legăturilor şi în descoperirea similitudinilor între comunitatea saşilor, a ungurilor, a şvabilor şi bineînţeles a românilor din Transilvania, organizând deja o serie de expoziţii cu o tematică corespunzătoare, incluse în proiectul artistic „Künstler aus Siebenbürgen". Ţinând seamă de sistematica prezenţă a artistului, după 1990, pe scena românească a artelor plastice, implicit cea clujeană, Radu este considerat o verigă importantă în dezvoltarea relaţiilor dintre artiştii din Germania şi România, Ardeal şi Bavaria.

Picturile lui Radu-Anton Maier sunt expuse, printre altele, în Galeria de artă contemporană Raduart (www.raduart.de) din Fürstenfeldbruck, lângă München. 

Lasă un comentariu