O delegaţie şcolară din Germania, la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" din Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Liceul Tehnologic „Traian Vuia" din Târgu-Mureş este o unitate de învăţământ cu o conducere cu viziune şi cu un colectiv de cadre didactice dornic de conectare la tot ce înseamnă progres, dispuşi (atât conducerea cât şi profesorii) de a acumula noi experienţe folositoare şcolii, de a fi în pas cu tot ce e nou şi eficient în domeniul instructiv-educativ.

În această notă se înscrie şi vizita făcută în şcoală joi, 20 octombrie a.c., de o delegaţie de la o şcoală din Mannheim (Germania), care are învăţământ profesional, unde sunt pregătiţi elevi pentru meseriile care sunt din sfera esteticii şi înfrumuseţării corpului omenesc, adică meseriile de coafor, frizer, manichiurist - pedichiurist etc., dar şi pentru meserii precum cele de croitori, bucătari, ospătari etc.

Delegaţia formată din dna Elsbeth Ruiner - director al şcolii, dna Marion Raber - profesoară de estetică, şi dl Kondrad Fischer, a fost însoţită de dl. Inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prof. Ştefan Someşan, de dl Csegzi Şandor, consilier al primarului şi director la Universitatea Cultural Ştiinţifică Târgu-Mureş, şi de dl Horaţiu Lobonţ - director la Direcţia „Şcoli", din cadrul Primăriei Târgu-Mureş. La invitaţia conducerii şcolii au mai participat: reprezentanţi ai şcolii din Sângeorgiu de Pădure, unde există o secţie de estetică, reprezentanţi ai unor saloane de coafură din oraş, unde elevii şcolii fac practică, directori de şcoli din municipiu, reprezentanţi ai părinţilor etc.

Toţi cei prezenţi au vizitat şcoala şi în primul rând clasele şi saloanele secţiei de estetică şi înfrumuseţare a corpului omenesc. În sala profesorală a avut loc şi un instructiv dialog între aceşti invitaţi şi cei peste 60 de elevi de la clasele de estetică din şcoală.

Dl Csegzi Şandor este cel care a făcut prezentarea oaspeţilor germani, menţionând faptul că Primăria Târgu-Mureş are câteva proiecte pentru învăţământul dual, acel învăţământ existent cândva şi la noi, când şcolile erau patronate de întreprinderi, fabrici, combinate. A menţionat despre învăţământul dual din Germania, unde finanţarea este împărţită „frăţeşte": o treime din bani vin de la stat, o treime de la Camera de Comerţ şi o treime de la autoritatea locală. Acesta a mai spus: „Primăria Târgu-Mureş este la baza acestei întâlniri. Ne-am propus să reînviem învăţământul din municipiu. Am fost la ei în Germania (februarie 2016), am văzut şcolile lor şi am constatat pe viu ce înseamnă un învăţământ modern. În iunie a.c. au fost ei la noi şi în domeniul auto am iniţiat o colaborare. Acum suntem pe domeniul esteticii şi înfrumuseţării corpului omenesc, unde sper să se lege o colaborare, care să fie fructuoasă pentru Liceul Tehnologic „Traian Vuia". Urmează, în primăvara anului viitor, să iniţiem o colaborare cu o altă şcoală pe domeniul altor servicii, precum turismul şi serviciile colaterale".

Dna Elsbeth Ruiner este cea care, din partea delegaţiei germane, a descris învăţământul german, dar şi cel de la dânsa din şcoală, menţionând, printre altele, că elevii au contract cu o societate comercială, care îi şi finanţează şi că există o seriozitate a părţilor, adică elev şi societate comercială, în care fiecare trebuie să îşi respecte atribuţiile: elevii să se pregătească, iar societăţile să-şi respecte angajamentele de sprijin financiar şi de angajare după terminarea şcolii. După 3 ani, cei care doresc pot să-şi continue studiile şi chiar să urmeze o facultate. Există, de asemenea, şi un sprijin serios al Camerei de Comerţ, care este arbitru între părţi, atunci când e cazul etc. A arătat şi diferenţele constatate, mai ales în ceea ce priveşte lipsa dotărilor şcolii româneşti şi a unui buget pentru consumabile.

Dna Marion Raber, la rândul ei, a descris modul de lucru al claselor de estetică din şcoala din Mannheim, menţionând că lucrează după teme şi că tema e aleasă de elevi şi că tot elevii o pun în aplicare, punându-li-se la dispoziţie materiale şi cele necesare. A menţionat lucrul în echipă unde (de exemplu) pentru tema „Mireasa" (deci nuntă) o echipă realizează invitaţiile de nuntă, alta pregăteşte aranjamentul mesei de nuntă, alta meniul, alta rochia de mireasă, coafura, machiajul, manichiura-pedichiura etc., colaborând viitorii coafori cu bucătarii, cu croitorii etc., într-un melanj benefic realizării întregului. Prezentarea a fost însoţită şi de convingătoare imagini pe ecran, realizate în PowerPoint.

Dl. prof. ing. Vasile Moldovan, directorul Liceului Tehnologic „Traian Vuia", s-a adresat direct elevilor prezenţi, menţionând că ei vor fi beneficiarii preconizatei colaborări cu cei din Mannheim şi că speră că într-un viitor nu prea îndepărtat saloanele şi cabinetele de estetică vor fi dotate cu cele necesare pentru un învăţământ performant, menţionând învăţământul dual performant din această ţară. A menţionat şi despre un schimb de experienţă cu cei din Germania, unde vor merge cei mai buni elevi. Nu a făcut decât să stimuleze verbal elevii, continuând ideea-invitaţie a schimbului de experienţă, făcută în plen de dna Elsbeth Ruiner - director al şcolii din Germania.

Elevii au pus întrebări, oaspeţii germani, şi nu numai ei, au răspuns, întâlnirea dând elevilor şi o altă viziune faţă de cea ştiută, privind felul cum se învaţă meseria de coafor stilist în şcolile din Germania.

 

Lasă un comentariu