Acţiuni de informare a tinerilor privind pericolul traficului de persoane

Distribuie pe:

Conform estimării Naţiunilor Unite, în fiecare an sunt traficate pe plan mondial între 2 şi 4 milioane de persoane. Mai îngrijorător este faptul că cel mai mare număr de victime au vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani. Împreună cu grupa 18-25 de ani, alcătuiesc 90% din totalul victimelor exploatate sexual - arată statisticile oficiale.

În acest context este imperios necesară implicarea tuturor factorilor educaţionali în informarea elevilor şi formarea tinerilor pentru combaterea acestui flagel al secolului în care trăim.

Pornind de la aceste premise, două instituţii din judeţ s-au bucurat de iniţiativa unor cadre didactice în organizarea acţiunilor de informare a tinerilor privind pericolul traficului de persoane. Acţiunile s-au bucurat de sprijinul domnişoarei directoare Botezan Claudia Maria de la Liceul Tehnologic Nr.1 Luduş, al domnului Matei Dumitru, director, şi Socol Viorel, director adjunct la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureş, şi al diriginţilor care s-au implicat responsabil în tratarea cu multă seriozitate a problemei aduse în discuţie.

La Liceul Tehnologic Nr. 1 din Luduş au fost formaţi 32 de elevi din clasele XI-XII, care au avut rolul de a transmite colegilor informaţii preţioase despre modul în care pot fi racolate persoanele, despre posibilii recrutori şi despre modul în care tinerii se pot feri de pericolul de a cădea în capcana traficului de persoane. Iniţiatorii acestor activităţi au fost profesorii psihologi şcolari Moldovan Angelica şi Emil Bloj.

La Colegiul Agricol „Traian Săvulescu" din Târgu-Mureş au avut loc o serie de activităţi care au urmărit acelaşi ţel. Obiectivele proiectului „Împreună împotriva traficului de persoane" au urmărit sprijinirea tinerilor de a dezvolta optim abilităţile de comunicare, de interrelaţionare şi de responsabilizare. Acţiunile au vizat antrenarea în activităţi interactive a peste 276 de tineri cu vârste între 14-18 ani, vârsta cea mai vizată de traficul de persoane. „Percepţia elevilor asupra problemelor societăţii în care trăim este determinată de nivelul de informare al acestora. Am încercat formarea tinerilor pentru a deveni capabili să-i informeze pe colegii lor despre traficul de persoane şi despre modul în care se pot feri de acest pericol. Faptul că elevii au primit informaţii de la tineri a constituit un avantaj. Informaţia primită de la cei de o vârstă cu tine are un impact mult mai mare decât ceea ce afli de la persoanele adulte." - ne-a informat coordonatorul proiectului de la nivelul Colegiului Agricol „Traian Săvulescu", profesorul psiholog şcolar Emil Bloj.

 

Lasă un comentariu