Magazinele, obligate să doneze alimentele înainte de expirare!

Risipa alimentară, definită ca fiind situaţia în urma căreia alimentele ies din circuitul consumului uman şi, din pricina degradării, sunt distruse, va fi stopată în România! Cel puţin, aşa prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor (for decizional), marţi, 18 octombrie 2016.

Actul normativ îi obligă pe operatorii economici din sectorul agroalimentar să ia măsuri privind vânzarea cu preţ redus a produselor aflate la vânzare, conform legislaţiei în vigoare, şi să transfere alimentele, prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, aflate în apropierea datei expirării, către entităţi înregistrate la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), respectând condiţiile de igienă şi temperatură, în timpul depozitării, precum şi etichetarea corespunzătoare, iar subprodusele nedestinate consumului uman să fie direcţionate către consumul animal.

Produsele agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal vor fi transformate în compost sau biogaz.

Agenţii economici care nu respectă prevederile legii riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei (pentru microîntreprinderi), de la 3.000 la 6.000 de lei (pentru IMM-uri) şi de la 6.000 la 10.000 de lei (pentru întreprinderi mari).

Normele metodologice vor fi elaborate într-un termen de maximum şase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, dar, deocamdată, legea este trimisă spre promulgare preşedintelui României.

Lasă un comentariu