Dependența de internet a copiilor poate fi stopată!

Distribuie pe:

Psihologii organizației „Salvați Copiii" atrag atenția că există o legătură strânsă între vârstă și dependența de internet, care face ca adolescenții, adulții tineri și copiii să cadă mai rapid în această patimă.

Dependența de internet poate ascunde probleme psihice și, în același timp, poate avea consecințe grave pe termen lung.

Cei mai afectați sunt copiii a căror dezvoltare normală este împiedicată de dependența de lumea virtuală, efectele negative fiind multiple, de la neglijarea îndatoririlor școlare până la desensibilizare. „Un copil dependent de internet trăiește emoții limitate, un fel de viață afectivă artificială, bazată doar pe fapte exterioare. El nu e implicat direct, nu trăiește la intensitate reală", spun specialiștii.

În ghidul „Dependența de internet", realizat de organizația „Salvați Copiii", sunt prezentate mai multe sfaturi care pot stopa dependența de internet, printre care: identificați cauza ascunsă - există anumite probleme care pot alimenta dependența, precum depresia, stresul sau anxietatea, iar copilul încearcă să fugă de trăirile negative evadând în lumea virtuală; mențineți cercul de prieteni - cu cât cel mic are relații mai multe în viața reală, cu atât va avea mai puțin nevoie de internet pentru interacțiunea socială; țineți o evidență - rețineți timpul petrecut de copil online și încercați, împreună cu el, să găsiți motivele pentru care acesta se prelungește; stabiliți obiective clare - înainte de a se așeza la calculator, copilul trebuie să stabilească ce are de făcut și cât timp îi ia; găsiți alternative - înlocuiți activitățile online cu altele. Propuneți-i copilului să participe la activități familiale sau să iasă cu prietenii; recompensați-l - dacă cel mic face progrese în atingerea obiectivelor propuse, o recompensă îl va motiva cel mai mult.

Pentru a testa dependența copiilor de internet, rugați-i să răspundă sincer la întrebări legate de impresia lor intimă despre ceea ce simt atunci când sunt privați de online, iar dacă se simt nefericiți înseamnă că dependența s-a instalat deja, mai ales dacă își riscă relațiile de amiciție, își neglijează responsabilitățile școlare sau intră în panică atunci când nu pot intra online. 

Lasă un comentariu