Universitatea de Arte a redevenit… pilonul cultural și spiritual al municipiului!

Distribuie pe:

O adevărată pepinieră de valori, care a produs de-a lungul timpului cei mai mulți artiști pentru România și nu numai, porniți din orașul nostru, către toată țara și străinătatea, este Universitatea de Arte, un adevărat focar cultural și spiritual. Fiindcă ceea ce se cheamă cultură și spiritualitate înglobează mai multe paliere. La capitolul teatru, muzică, spectacol, cele mai recente turnee ale companiilor private au dovedit redeschiderea porților pentru experimente inedite, care ne-au adus mari bucurii, de care nu am avut parte în trecut în același spațiu, când eu însămi am fost studentă și am absolvit această prestigioasă universitate. Ea a devenit între timp și una cu specializări multe în ale scrisului, cum ar fi teatrologia și dramaturgia, dar și în muzică, scenografie, coregrafie. Așa cum nu ne așteptam la minunatul turneu al companiei Replika, inițiat de familia domnului professor Vlad Rădescu, cadru didactic la UAT cu multiple legături târgumureșene, probabil cel mai bun de până acum. Surprize neașteptate, la modul superlativ, au fost și cele de la Cluj-Napoca, tot ale unei companii private, de tineri, Reactor.

Cu două spectacole inedite, Docuanimal și All over your face, absolvenții de aici, merită amintită, în special, Andrea Ajtai, și de la Cluj, tineri și frumoși, ne-au făcut pledoarii pentru protecția animalelor, estimând că la fiecare două ore mor din cauza neglijenței oamenilor mai mult de 8 milioane pe întreg Globul.

În acest weekend, evenimentele de la Universitatea de Artă au întrecut, cu mult, kitschul și neprofesionalismul zilelor târgului din oraș și așa-zisele secuiești, cu o atmosferă efectivă de doliu, din care s-au evidențiat doar cele de la muzeu, în special concertul de etno-jazz al Cristinei Rițiu, pe care eu am văzut-o deocamdată doar în ipostaza cântăreței, dar e clar că a moștenit, din plin, talentul părinților, ambii actori, dar și expoziția de la Palatul Culturii a fost reușită.

Ambele seri de la Universitatea de Arte au fost nesperat de bune. După pledoaria cu animalele, în seara următoare trei fete, nespus de frumoase, ne-au prezentat, fără pic de vulgaritate, cât de grea este viața...de noapte pentru divele care lucrează în domeniul muzical. Ne-au arătat că sunt femei în toate sensurile, artistic, intim, chiar și ... gastronomic.

Surpriza inedită a fost, din nou culinară, chiar dacă simbolică. Dar gestul contează și se pare că mediul artistic se întrepătrunde cu cel culinar mai bine pe scena UAT decât peste tot, dacă ne gândim și la spectacolul de la Replika. Dezamăgiri mari, în acest sens, am avut, din nou, la „Simfoniile toamnei". Deci, și de data aceasta, Universitatea de Arte a câștigat, fiind campioana și... pilonul cultural al municipiului!

 

Lasă un comentariu