Încă 594 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, reînhumați!

Distribuie pe:

În acest an, Ziua Armatei României a fost celebrată și în Federația Rusă, la Rossoșka, prin ceremonia de reînhumare a osemintelor a încă 594 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad (astăzi, Volgograd), în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ministerul Apărării Naționale reamintește că proiectul de înhumare a osemintelor militarilor români într-un singur cimitir a fost demarat de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor încă din anul 2014, iar Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka, de aproximativ 6.000 metri pătrați, a fost inaugurat anul trecut, tot de Ziua Armatei României.

„Anul trecut, statul român a realizat primele exhumări în regiunea Volgograd, fiind identificate rămășițele a 72 de militari români ce au fost reînhumate cu prilejul inaugurării cimitirului. Exhumările din regiune au continuat și în anul 2016, iar în punctul de luptă Gromki au fost identificate osemintele celor 594 de militari români care vor fi strămutate în așezământul social-cultural românesc de la Rossoșka.

Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.345 de militari români căzuți în lupta de la Volgograd și înhumați în 65 de cimitire de campanie și în gropi comune.

Însumând numărul militarilor din cimitirul românesc și din cel vechi, german, din localitatea Rossoșka, cifra militarilor români căzuți în luptă la Stalingrad ce au fost înhumați se ridică la peste 1.800 de militari.

În următori ani, va continua centralizarea osemintelor eroilor români căzuți, atât în campania din regiunea Volgograd, Republica Kalmâkia, cât și din ținutul Krasnodar", precizează Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă.

La ceremonia din acest an, au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, oficiali din Federația Rusă și atașați militari străini acreditați la Moscova. 

Lasă un comentariu