Din nou, despre Spitalul Municipal din Sighișoara

Distribuie pe:

Cu trei săptămâni în urmă, în fața Primăriei Sighișoara, a avut loc un protest spontan, din cauza condițiilor precare din Spitalul Municipal, cu acuze aduse managerului acestui spital, cerându-i-se înlocuirea, lucru care nu s-a întâmplat.

Apoi, în 20 octombrie, s-a reluat protestul, fiind prezente circa 100 - 150 de persoane, mai puține decât data trecută, ceea ce denotă că lumea își are preocupările ei, nedând importanță unor astfel de inițiative cetățenești.

Medicul George Rolea, ne-a declarat: „Chiar dacă nu sunt în număr foarte mare, nu poate afirma nimeni că la această formă de protest ar fi cooptați copii sau țiganii, deși au și ei dreptul lor să protesteze. Oameni de diferite vârste și categorii sociale sunt animați de aceeași dorință de schimbare în ceea ce privește condițiile mai bune oferite pacienților, cât și optimizarea managementului spitalului.

În condițiile în care s-au găsit neregularități la spital, trebuie să se ia în considerare și opțiunea demisiei managerului de spital. Nimeni nu este pus în funcție pe vecie".

Din păcate, jalba doctorilor sighișoreni nu a intrat în Consiliu Local, deși după spusele medicului Rolea toate punctele pot fi dovedite, inclusiv cu acte. „La ora actuală, spitalul merge încet spre desființare. În 2013, numărul bolnavilor externați pe care și l-a pus managerul de spital era la 9.000 de bolnavi, iar pe contractul pe 2016 era stipulat numărul de 7.500 de pacienți, ceea ce înseamnă cu 16% mai puțin.

Numărul de externări pe medic scade, dar interesant este faptul că managerul de spital își propune să mențină aceeași rată a veniturilor proprii. În mod normal, fiecare medic dorește să-și crească veniturile proprii prin acordarea unor servicii medicale de calitate, odată cu creșterea serviciilor medicale.

Din păcate, în cadrul spitalului au rămas numai patru secții. Faptul că s-au desființat patru secții, iar alte patru din cele doisprezece au fost transformate în compartimente sunt lucruri care afectează întreg sistemul spitalicesc", a explicat medicul Rolea.

Despre proiectul mutării Maternității în fosta Policlinică, acesta susține ideea construirii unui corp de clădire în curtea Spitalului Municipal, în acest sens având o discuție avizată în prezența lui Răzvan Șipoș, arhitect-șef al județului Mureș, urmând ca acesta să se adreseze Primăriei Sighișoara și să arate că se poate construi. Discuția a avut loc în prezența dr. Vasile Adrian Mureșan, șeful Direcției de Sănătate Publică Mureș, a primarului Sighișoarei - Ovidiu Mălăncrăvean, a managerului de Spitalului Sighișoara, Aurelia Mașca, și Consiliului Director al Spitalului Municipal.

S-a bătut monedă pe renunțarea la acest proiect de construire a unui nou corp de clădire în curtea spitalului care să cuprindă și secția Maternitate-Pediatrie, pe considerentul că Spitalului Municipal nu i se va prelungi autorizația de funcționare după ce aceasta expiră în 31 decembrie 2016. În perspectivă, se va solicita prelungirea autorizației de funcționare, conform planului de conformare pe întreg anul 2017, așa cum s-a procedat de fiecare dată, până în prezent.

Conform dr. Rolea, la ora actuală, întreținerea unui spital pavilionar, incumbă mari cheltuieli cu utilitățile - apă, gaz, curent, iar, în concordanță cu respectarea HG nr. 28/2008, în lucrările de investiții e musai să fie întocmite cel puțin două studii de fezabilitate sau două variante de construcție. În situația dată, una ar fi construcția unui nou corp de spital, iar alta mutarea Maternității într-o altă clădire, fiind exclusă reabilitarea clădirilor vechi a corpurilor din spital, ele aflându-se într-un stadiu avansat de degradare.

Din păcate, protestul nu și-a atins scopul, întrucât porțile Primăriei au rămas ferecate precum ale unui turn de fildeș, iar primarul și viceprimarul - plecați cu alte treburi. Inițiativa cetățenească își va urma cursul, luându-se hotărârea ca, la prima ședință de Consiliu Local, cetățenii orașului să participe în număr cât mai mare, pentru a se face auziți și înțeleși.

 

Lasă un comentariu