APARȚINĂTORII PERSOANELOR CU AFECȚIUNI MENTALE, EPUIZAȚI FIZIC ȘI PSIHIC

Distribuie pe:

Un studiu care a inclus pacienți cu boli mintale (în special schizofrenie) și aparținătorii lor, realizat în 12 țări din Europa (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie), citat de descopera.ro, arată că unul din cinci aparținători se simt atât de obosiți, încât nu mai pot funcționa adecvat.

„Studiul nostru, la care au participat 166 de adulți cu schizofrenie și 468 de aparținători, a cercetat gradul de conștientizare, sentimentele și preferințele acestora în privința tratamentului, subliniind, totodată, principalii factori care afectează liniștea sufletească a aparținătorilor, cum ar fi impactul asupra vieții cotidiene, potențialele recăderi (spitalizări) și obținerea unui suport în afară de medicație.

Rezultatele au evidențiat faptul că 1 din 5 aparținători se simte atât de obosit, încât nu mai poate funcționa adecvat, de aceea este esențial ca ei să fie educați și în privința opțiunilor terapeutice disponibile, astfel încât să poată ajuta la susținerea unei decizii informate privind planul de tratament personalizat.

Nu mai puțin de 94% dintre aparținători au afirmat că i-au reamintit persoanei pe care o îngrijesc să își ia medicamentele, iar în cazul a 49% acest lucru s-a întâmplat foarte des.

Pe de altă parte, pacienții întâmpină probleme în ceea ce privește adaptarea la stilul de viață pe care îl impune o boală psihică, de aceea cei mai mulți necesită sprijin și consiliere, astfel încât să înțeleagă situația și modalitățile prin care planul lor de tratament îi ajută să aibă o viață mai ușoară. 23% sunt nemulțumiți de tratamentul pe care îl urmează (14% dintre ei sunt foarte nemulțumiți) și își doresc un alt plan de tratament, 27% nu știu care sunt tratamentele disponibile, iar 21% nu au discutat cu nimeni despre tratamentele alternative înainte să înceapă tratamentul pe care îl urmează.

Pentru tratarea schizofreniei, de exemplu, sunt disponibile acum diferite opțiuni, de la tratamentele cu administrare zilnică pe cale orală, până la cele injectabile cu eliberare prelungită. Avantajele celor injectabile sunt că dau libertate pacienților (nu au grija medicamentelor în fiecare zi, ci doar o dată pe lună) și, în plus, întrucât injecția o face medicul, există un control mai riguros", explică specialiștii.

În România, în sprijinul pacienților, dar și al familiilor lor, există platforma online www.schizofrenia.ro, al cărei scop este acela de a oferi informații relevante.

Lasă un comentariu