Campania electorală - această Ciociolină cu baticul Maicii Tereza!

Distribuie pe:

Motto: „Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei." (Mihai Eminescu)

Două ar fi momentele care, la sfârșitul săptămânii trecute, au reținut atenția opiniei publice românești, dând naștere unor comentarii dintre cele mai diverse: incidentele de sâmbătă, de la mitingul unionist - care au reușit să-l irite până și pe impasibilul șef al statului nostru (!!!), care i-a criticat în egală măsură pe protestatari și pe jandarmi - și panourile pre-electorale ale UDMR, de crasă impertinență și sfidare la adresa integrității statului român, care, însă,…. nu prea au deranjat pe mai nimeni din arcul politicianist aflat în galopul pentru fotoliile parlamentarelor. Deh! „Spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești!"

Revenind la mitingul pentru reunirea Basarabiei cu Patria-Mamă, România, „Ca observator extern - a declarat Klaus Iohannis -, manifestanții au exagerat un pic. Manifestarea a avut anumite accente care nu trebuiau să fie acolo. Jandarmii au fost un pic nervoși. Dacă despre proiectul unificării pot să spun că e unul de mare greutate, astfel de manifestări atrag atenția, dar sunt sceptic în privința utilității lor. (…)

Politicienii noștri au sărit imediat. Au avut o notă populist electorialistă. Nu se poate întâmpla într-un an sau doi. Sunt anumite condiții internaționale care trebuie să fie pentru a se putea întâmpla aceste lucruri."

Asta cam așa-i, mai ales când ești slugă la doi sau mai mulți stăpâni.

Summa-summarum, demonstrația unioniștilor a picat, ciudat, într-un moment politic agitat în ambele state românești, înaintea unor alegeri cu miză extrem de importantă pe ambele maluri ale Prutului. „Așa se poate explica și pelerinajul politicienilor, care au mers la secția de poliție unde a fost dus unul dintre liderii protestatarilor (George Simion -n.n.). Înaintea campaniei electorale, oamenii politici se pot agăța de mișcările de stradă și de subiecte cu popularitate, ca să câștige capital." - observa un internaut. Partidele au declarat la unison că vor vota o declarație de Unire dacă românii din Republica Moldova își vor dori acest lucru.

În rezumat: îmbrânceli cu jandarmii, o noapte petrecută în corturile portocalii (!!!) aduse ca baricadă la Universitate și negocieri cu partidele politice - cam asta a fost, pe scurt, povestea. Reprezentanții tinerilor din Basarabia au plecat spre casă mulțumiți că au reușit să se facă auziți. De Ziua Națională a României vor să-și strige mesajul și la Bruxelles, în fața Parlamentului European. Bravo lor!

Tânărul lider al Acțiunii 2012, George Simion, a precizat: „Cred că în România s-a discutat mai mult despre Unire în ultimele 48 de ore cât în ultimii doi ani de zile cumulat. Dacă în 2012 am ales să mergem la fiecare candidat în parte pentru a-și asuma Unirea (fiind alegeri unionominale), acum am mers la fiecare formațiune politică în parte (fiind alegeri pe listă). Am cerut dialog cu toate partidele care concurează la nivel național, fără discriminare. Astfel, am fost până acum primiți la 6 din cei 7 concurenți electorali: PSD, ALDE, PMP, USR, AN și PRU. Așteptăm astăzi să ne răspundă la solicitare și PNL, partid a cărui conducere a fost ieri ocupată cu înmormântarea venerabilului Radu Câmpeanu și ai cărui lideri nu au putut fi găsiți. Concret, TOATE partidele cu care am discutat au agreat, la nivel declarativ, că sunt de acord cu Unirea cu Republica Moldova, și vor vota în viitorul legislativ o declarație de unire DACĂ există o majoritate din populația de peste Prut care aderă la această opțiune. Dincolo de vorbe, vom avea și un document semnat cu fiecare din partidele politice, în următoarea perioadă, dublat de un set de măsuri pe care fiecare partid le va întreprinde, în funcție de preferințele partidului și specialiștii pe care îi are. Este, de fapt, cel mai important rezultat al manifestației stradale de la sfârșitul săptămânii. Știu că nu înghițiți politicienii, dar așa funcționează o democrație. Ce trebuie făcut (și trebuie obținut) este un consens al tuturor factorilor decidenți, pe subiectul reunirii, cum s-a întâmplat în 1995 cu pactul de la Snagov, în care s-a ales direcția de integrare în NATO și UE a țării. Lucrul acesta trebuie cerut imediat după ce noul Parlament și noul Guvern se vor fi instalat.

Sunt mândru de cei 8-10.000 de oameni care au ieșit sâmbătă în stradă la București (uitați-vă bine la filmările și la fotografiile cu coloana, și nu mai mistificați numărul participanților!). Numai așa am reușit să ducem subiectul reunirii pe agenda publică în cele două state, fiind de fiecare dată un număr important de oameni în stradă. Noi ne facem datoria noastră, pentru care am fost mandatați, de a pune presiune pe factorii decizionali. Nu e datoria mea să judec de ce o televiziune ne prezintă acțiunea și alta nu, nici nu pot să nu dialoghez cu vreun partid sau altul pentru preferințele cuiva. Presa este însă datoare să ia opiniile organizatorilor, măcar ca simulare a varietății de opinie. Știri de genul „așa-zișii unioniști" sau articole în care eu sunt prezentat ca fiind fan Ponta nu fac cinste unor organe de presă care aveau pretenția să fie echidistante. Nu cinci amenzi abuziv date de jandarmerie în București îl vor face pe Dodon președinte peste Prut ci, eventual, absența Bucureștiului toți anii ăștia din fiecare casă de român basarabean. Democrația este încă în chinurile facerii în România. Organele de ordine, presa, clasa politică, de ce nu, și societatea civilă și metodele ei de protest trebuie să evolueze.

Pentru cine ne descoperă abia acuma (sau ne-a uitat între timp): nu facem doar manifestații stradale! Suntem tot noi, cei care am adus la București 450 de primari din R.Moldova (jumătate din numărul total) pentru a se întâlni cu omologii lor din România, care am adus anul acesta în România 40.000 de basarabeni care nu își mai văzuseră Țara. Tot noi cei care am fost vara asta în 600 de sate din Republica Moldova, care am ajutat școli românești, chiar și la Comrat și Tiraspol. Și vom rămâne în continuare noi. Salutări de aici, din marșul Unirii, către românii de pretutindeni!"

Jurnalistul basarabean Marius Dorin Lulea afirma, la rând-i, pe blogul personal: „Concluzia acestor două zile: unionismul poate constitui temă de primă pagină și agendă pentru presă și politicieni; din punct de vedere media, nu se putea mai bine. Se poate închega și o discuție pro și contra. Unii ne-au vrut în Piața Victoriei ca să zică că e un protest antiguvernamental și nu o manifestație pro; nu am căzut în această capcană; Agenții Moscovei sunt aceeași și nu se trădează la astfel de evenimente (unii foști consilieri prezidențiali). Voi curăța cu această ocazie lista de Facebook, căci am atins limita de 5000 și unii trebuie să lase loc altora mai buni. La televizor lucrurile par întotdeauna mai grave sau sunt prezentate ca atare pentru show. S-a scris în presa internațională cu titlu mare: «Românii au manifestat pentru Unirea cu Republica Moldova». România e Basarabia, nu doar Viceversa."

Da. România e Basarabia - fără îndoială! Dar România ar trebui să manifeste și în Transilvania! Fiindcă, profitând de învălmășeală și de mizeria umană românească - fiindcă avem și noi, românii, mizerabilii noștri, ca oricare popor! - consecvenți politicii „pașilor mărunți" udemerișii au mai pus la cale o scârbavnică (pentru a-l cita pe superbul uitat Eugen Barbu) diversiune secesionistă, cu inofensive aparențe de nobilă sorginte.

Mai multe panouri pre-electorale cu mesajul: „Salvăm Clujul/Oradea de București. Taxele noastre să îmbogățească Ardealul, NU Capitala" au apărut în ultimele zile în cele două municipii din Transilvania.

„Am formulat provocator în mod intenționat - motivează deputatul UDMR Mate Andras Levente, citat de News.ro.. Nu negăm acest lucru. Este vorba despre o serie de afișe, cu mai multe mesaje, dar numai acesta a atras atenția. UDMR, de 26 de ani, promovează pentru descentralizare și vrem ca deciziile să nu se ia în București, ci majoritatea deciziilor să se ia la nivel local, din semn de respect pentru comunitățile locale. Este și cazul taxelor, pentru că pe panou am spus că taxele locale să îmbogățească Ardealul, și nu Bucureștiul, așa cum este valabil și pentru Bucovina, pentru Moldova și pentru alte regiuni istorice". Deputatul a mai spus că în Cluj-Napoca și Oradea vor mai fi amplasate bannere cu mesaje ca: „Vrem o Transilvanie în care Cluj înseamnă și Kolozsvár și Klausenburg", „Vrem o Românie cu autostrăzi din astfalt, nu din hârtie", sau  „Vrem o Transilvanie în care toată lumea vorbește limba română și limba maghiară", explicând că regretă faptul că mesajul a fost prost înțeles și interpretat greșit.

Jaj! Tare proști mai suntem noi, românii, că nu pricepem atâta lucru! Noi și baba care nu voia să traverseze la braț cu Bulă!

Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, la rândul său, că „UDMR a amplasat la Cluj-Napoca, în zona Stadionului CFR, un panou de precampanie cu mesajul „Salvăm Clujul de București, taxele noastre să îmbogățească Ardealul, nu Capitala!". Un panou similar a fost amplasat la Oradea. Textul mesajului se referă la descentralizare, în sensul în care noi pledăm ca taxele să rămână mai multe pe plan local, la Cluj, sau la Oradea, în loc să fie trimise la București. Locuitorii Ardealului, de la care se strâng aceste taxe, au cea mai mare nevoie de ele, pentru investițiile din zonele în care locuiesc, nu pentru a plăti din acești bani investiții în București", a spus Kovács Peter. De asemenea, UDMR a amplasat un alt panou pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, în limba maghiară, în care se susține denumirea municipiului și în limbile maghiară și germană: Kolozsvar, respectiv Klausenburg.

E clar, suntem grei de cap, noi, ăștia mici, de pe stradă! Norocul nostru sunt mai-marii, dragii de ei! „Din sutele de politicieni ardeleni, care altfel plesnesc de slănină patriotică, niciunul nu a reacționat, nu a protestat, nu a sesizat autoritățile. Nici de la PSD, nici de la PNL, ALDE, PMP sau alte formațiuni." - observă, pe bună dreptate, jurnalistul Radu Tudor. - „Dacă acești adormiți ai neamului, precocupați azi doar de bătălia infernală pentru a prinde un loc eligibil pe liste, sunt castrați de reacția patriotică firească, atunci să merg eu mai departe și să propun : credeți că ar fi bine să salvăm Bucureștiul de UDMR?" 

Da, stimate coleg, ar fi perfect! Te însoțesc și propun să scăpăm nu doar Bucureștiul de UDMR, ci întreaga Românie! Dar, desigur, soarele nostru de la București răsare!"

Lasă un comentariu