Dascăli mureșeni: FĂRCAȘ CIPRIAN

Distribuie pe:

S-a născut în ziua de 18 octombrie 1991, în orașul Toplița, județul Harghita. Pasionat de istorie încă de mic, asculta cu interes poveștile spuse de bunicul din partea tatălui, Ioan Fărcaș, despre Al Doilea Război Mondial. Casa părin-tească de la Hodac fiind locul unde au stat aviatorii germani...

A absolvit Școala Generală, și Liceul „O.C. Tăslăuanu" din orașul Toplița în anul 2010. A participat la trei olimpiade de istorie. Între anii 2010-2013 a fost student la Facultatea de Istorie a Universității ,,Petru Maior" din municipiul Târgu-Mureș. A avut bursă de merit și a absolvit ca șef de promoție. A scris lucrarea de licență: ,,Aurelianus, împăratul soldat 270-275".

A publicat trei articole în revista Catedrei de Istorie a Universității ,,Petru Maior", ,,Historia Discipulis Hereditatem": „Aspecte privind arhitectura castrelor romane", „Imperiul Roman între 272-275 p.Chr." și „Retragerea Aureliană. Mituri, realități și controverse".

A participat la săpăturile arheologice în Turda la Castrul roman Potaissa, în anii 2011, și 2012, împreună cu colegii de facultate, sub conducerea profesorului Fábián István. În perioada anilor 2013-2015 a urmat masterul, „Istoria mondială, sisteme și relații internationale" din cadrul Universității ,,Petru Maior". În paralel a fost profesor la Școlile Generale ,,Dr. Bernády György", din Târgu-Mureș, ,,Miron Neagu" din Sighișoara, și ,,Bogdan Florea" din Reghin.

În anul 2015 a absolvit masteratul cu lucrarea „Imaginea traficantului de droguri în cultura mexicană contemporană"

În perioada 2015-2016 a fost profesor la Liceul Teoretic „Samuil Micu" din orașul Sărmașu. A colaborat și a participat la activitățile Bibliotecii „Liviu Rusu" din Sărmașu, conduse de bibliotecara Dinuca Burian.

Din anul 2016 predă istorie și educație plastică la Școala Gimnazială „Ion Chinezu" din comuna Sântana de Mureș, și Școala Gimnazială din comuna Pogăceaua.

Lasă un comentariu