LA LUDUȘ, RECUNOȘTINȚĂ EROILOR, ONOARE ARMATEI ROMÂNE

Distribuie pe:

În organizarea Primăriei și a Consiliului Local, Ziua Armatei Române, 25 octombrie 2016, a fost sărbătorită la Luduș prin emoționante manifestări patriotice desfășurate sub Drapelul sfânt al României. La Monumentul Ostașului Român, ceremonialul a început cu intonarea Imnului Național, „Deșteaptă-te, române!" Sfințiții părinți ortodocși Mihail Cercel, Constantin Savu și Viorel Ormenișan au oficiat slujba de pomenire a eroilor și martirilor români care s-au jertfit pentru eliberarea și reîntregirea României, pentru demnitate națională și apărarea credinței strămoșești. Colonelul (r) Sever Popovici, președintele subfilialelor din Luduș ale ANVR și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere - ANCMRR, a elogiat patriotismul, eroismul, dăruirea de sine până la jertfa supremă a militarilor români, majoritatea tineri, în floarea vârstei, chemați să elibereze Ardealul de Nord, răpit de Ungaria horthystă după Dictatul de la Viena din 30 august 1940, să lupte alături de Națiunile Unite, pentru înfrângerea statelor fasciste agresoare, Ungaria horthystă și Germania hitleristă, pentru restaurarea păcii și democrației în Europa. Momentul poetic susținut de Marian Balea a adus în atenția elevilor și tinerilor tragediile umane provocate de războaie. Reprezentanții principalelor instituții și societăți comerciale din oraș, precum și cei ai partidelor politice care au consilieri locali au depus coroane de flori la soclul Monumentului Ostașului Român. Prima parte a manifestărilor s-a încheiat cu un moment de reculegere și cu mulțumirile adresate de organizatori participanților la ceremonialul de pomenire a eroilor.

Sărbătorirea Zilei Armatei Române a continuat în clădirea Primăriei. Invitați în biroul primarului Ioan Cristian Moldovan și împreună cu domnia sa, veteranii de război Tănasie Fanea și Iacob Baghiu, ambii în vârstă de nouăzeci și patru de ani, cadrele militare în rezervă col. Sever Popovici, col. Gheorghe Popa, col. Ioan Orban și comisarul șef Nicolae Cotta, comandantul Poliției orașului Luduș, Liviu Botezan și Sebastian Căpușan, consilieri ai primarului, consilierul local Gelu Puia, Marian Balea și octogenarul prof. Traian Dancu, președintele Sindicatului Pensionarilor din Luduș, au ciocnit câte un pahar de vin și, timp de aproape o oră, au discutat liber despre anii de cătănie, ca școală a bărbăției, disciplinei, solidarității umane și a iubirii de patrie, despre faptele de armă din timpul războiului, despre rolul și prestigiul actual al Armatei Române, dar și despre rolul familiei în educarea patriotică a copiilor. O altă oră, veteranii de război, cadrele militare în rezervă și comisarul șef Nicolae Cotta au pretrecut-o în sala de ședințe a Consiliului, în compania consilierilor locali. Discuțiile au vizat proiectele de dezvoltare urbană a localității, siguranța și liniștea cetățenilor, speranța că asemeneea întâlniri de suflet vor mai fi organi-zate de Primărie și Consiliul Local Luduș.

La reușita ceremonialului de la Monumentul Ostașului Român a contribuit și profesorul Antoniu Berar prin excelenta sa prestație ca moderator al manifestării, precum și garda de onoare a jandarmilor ludușeni.

Lasă un comentariu